Τα Μπισκότα με Μέλι Αφράτα είναι μια συνταγή που αναδεικνύει το μέλι, το οποίο προσδίδει μια ξεχωριστή γλυκύτητα και υγρασία. Η χρήση του γιαουρτιού και του λαρδιού (ή βουτύρου) εξασφαλίζει έναν πυρήνα που λιώνει στο στόμα και μια ελαφρώς τραγανή κρούστα. Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σας και χάρη στην εύκολη εκτέλεσή τους, θα γίνουν η αγαπημένη σας συνήθεια. Δοκιμάστε τα Μπισκότα με Μέλι Αφράτα και απολαύστε την απαλή, νόστιμη υφή τους!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Ζύμη

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 500 γρ. (περίπου, μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και ελαφρώς κολλώδης)
  • Μέλι – 1/2 φλιτζάνι τσαγιού (περίπου 100-120 γρ.)
  • Λαρδί (ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου) – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Λάδι (σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο) – 2 κσ
  • Γιαούρτι (πλήρες) – 2 κσ
  • Αυγά – 1 τεμάχιο
  • Μπέικιν πάουντερ – 1 φακελάκι
  • Ζάχαρη – 1/2 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
  • Βανίλια – 1 φακελάκι

Για το Γαρνίρισμα

  • Κρυσταλλική ζάχαρη – (για το βούτηγμα)

Εκτέλεση Συνταγής

1. Προετοιμασία Μείγματος: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι: το αυγό, το μέλι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το γιαούρτι, το λαρδί και το λάδι. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2. Προσθήκη Αλευριού: Προσθέτετε το αλεύρι τμηματικά στο μείγμα. Ζυμώνετε μέχρι να προκύψει μια ζύμη απαλή και ελαφρώς κολλώδης . Μην προσθέσετε όλο το αλεύρι αν δεν χρειάζεται. Στόχος είναι η ζύμη να μην είναι πολύ σφιχτή.

3. Ξεκούραση: Η ζύμη ξεκουράζεται για δέκα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Εν τω μεταξύ, καλύπτετε το μεγάλο ταψί της κουζίνας με χαρτί ψησίματος .

4. Πλάσιμο και Γαρνίρισμα: Κόβετε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και φτιάχνετε μπαλάκια . Παίρνετε κάθε μπαλάκι και το βουτάτε από τη μια πλευρά σε κρυσταλλική ζάχαρη.

5. Ψήσιμο: Τα τακτοποιείτε σε απόσταση στο ταψί (με την πλευρά της ζάχαρης προς τα πάνω). Ψήνετε στους 180 βαθμούς C στο δεύτερο επίπεδο του φούρνου. Μόλις ψηθούν από κάτω, ανεβάζετε το ταψί ένα επίπεδο πάνω για να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

6. Σερβίρισμα: Αφήστε τα τελειωμένα Μπισκότα με Μέλι Αφράτα να κρυώσουν ελαφρά και αφαιρέστε τα σε ένα πιάτο. Δείτε κι άλλες συνταγές για μπισκότα. Υπέροχα, απαλά, νόστιμα! Με πυρήνα που λιώνει στο στόμα και ελαφρώς τραγανή κρούστα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ξεκούρασης Ζύμης: 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 15 – 20 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 50 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Ζύμη: Το μυστικό της επιτυχίας είναι η απαλή και ελαφρώς κολλώδης υφή της ζύμης. Μην προσθέτετε επιπλέον αλεύρι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς μια πολύ σφιχτή ζύμη θα δώσει σκληρά μπισκότα.

Λαρδί: Το λαρδί, αν και παραδοσιακό, μπορεί να αντικατασταθεί με ίσες ποσότητες βουτύρου (σε θερμοκρασία δωματίου) για παρόμοια αφράτη υφή και πιο ουδέτερη γεύση.

Ψήσιμο: Η τεχνική του ψησίματος σε δύο επίπεδα (πρώτα χαμηλά, μετά ψηλά) είναι ιδανική για να ψηθούν ομοιόμορφα και να αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Παρακολουθήστε τα προσεκτικά!

Διατήρηση: Τα Μπισκότα με Μέλι Αφράτα διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στη ζύμη.


 

Σχετικές Συνταγές 

Αφράτα Κουλουράκια με Πορτοκάλι

Βουτυρένια Μπισκότα

Κέικ Μελιού (για πρωινό)