Το μπιφτέκι ταψιού γεμιστό με φέτα είναι μια συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατατούλες φούρνου ή τηγανητές, καθώς και με μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα, απολαμβάνοντας έτσι το τέλειο γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο να φτιάξετε ένα ιδιαίτερο πιάτο, συνεπώς δοκιμάστε το άφοβα και ετοιμαστείτε να το καθιερώσετε στο μενού σας.
Υλικά για το Μπιφτέκι
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη με τους ζωμούς τους
- 1 αυγό
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10-12 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κ.γ. καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
- 4 φρυγανιές μουλιασμένες σε νερό ή γάλα και καλά στυμμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το μείγμα + λίγο επιπλέον για ράντισμα
- 2 κ.σ. ξύδι
Υλικά για τη Γέμιση
- 250 γρ. φέτα, χονδροθρυμματισμένη
- 4-5 ξερά σύκα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της Συνταγής
Για τα μπιφτέκια, σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω όλα τα υλικά και τα ζυμώνω αρκετή ώρα για να ενσωματωθούν καλά και να έχω ένα αφράτο μείγμα. Αν έχω χρόνο, σκεπάζω το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180 βαθμούς και λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό μέτριο ταψί που να χωράει στη βάση του μια σχετικά λεπτή στρώση με το μισό μείγμα του κιμά. Παίρνω το μισό από το μείγμα και το απλώνω στη βάση του ταψιού, πιέζοντάς το με τις παλάμες μου να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού ομοιόμορφα. Από πάνω σκορπίζω ομοιόμορφα τη φέτα και, προαιρετικά, τα σύκα.
Στρώνω μια λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας μου και απλώνω το υπόλοιπο μείγμα. Το πλάθω έτσι, ώστε να έχει ακριβώς το μέγεθος του ταψιού. Αναποδογυρίζω με προσοχή το λαδόχαρτο για να πέσει το μείγμα ακριβώς πάνω στη γέμιση. Το διορθώνω με το χέρι μου αν έχει μείνει κάποιο κενό στην επιφάνεια και το πιέζω προς τα κάτω περιμετρικά στις άκρες για να ενωθεί με την κάτω στρώση του κιμά. Ραντίζω την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να κάνει κρούστα και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας και από το πόσο χοντρές είναι οι στρώσεις του κιμά. Το ξεφουρνίζω, το αφήνω 10 λεπτά να “σταθεί” και μετά το κόβω σε 6-8 κομμάτια και το σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 10 λεπτά αναμονής (για να “σταθεί” το μπιφτέκι)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα
Χρήσιμα Tips για το Γεμιστό Μπιφτέκι
Τολμήστε να βάλετε στη γέμιση μαζί με τη φέτα και τα προτεινόμενα σύκα. Η γεύση του μπιφτεκιού ταψιού θα σας εντυπωσιάσει.
Εναλλακτικά, αντί για φέτα, μπορείτε να βάλετε ανθότυρο για να γίνει πιο ελαφρύ, ή ένα μείγμα φέτας και ανθότυρου. Για μεγάλες γευστικές συγκινήσεις, γεμίστε το με ροκφόρ!
Το ζύμωμα του κιμά για αρκετή ώρα είναι το μυστικό για ένα αφράτο μπιφτέκι ταψιού.
Athensmagazine.gr










