Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Tο μπριάμ είναι το κάτι άλλο! Εγώ το λατρεύω, γιατί είναι ένα φαγητό που μοσχοβολάει καλοκαίρι, αλλά με τις πανσέτες γίνεται τόσο πλούσιο και χορταστικό, που είναι ιδανικό και για πιο κρύες μέρες. Και με όλα αυτά τα λαχανικά και τη σάλτσα του… είναι σκέτη απόλαυση!

Μπριάμ με Πανσέτες και Λαχανικά

Ένα πυρέξ γεμάτο με πολύχρωμο μπριάμ, με κομμάτια χοιρινής πανσέτας και λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια, μέσα σε κόκκινη σάλτσα.

Λαχταριστό μπριάμ με ζουμερές πανσέτες και αφθονία λαχανικών σε πλούσια κόκκινη σάλτσα. Εύκολη και χορταστική συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour 40 minutes
Total Time 2 hours 5 minutes

Ingredients

  • 6 πανσέτες (χωρίς κόκαλο, αν θέλετε)
  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
  • 6-7 πράσινες πιπεριές (κερατάκια ή άλλες), κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κομμάτια (όχι ροδέλες για να ψηθεί καλύτερα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες (ή ψιλοκομμένες, αν προτιμάτε)
  • Λίγο ελαιόλαδο (περίπου 3-4 κ.σ. για το κοτόπουλο και συμπληρωματικά για τα λαχανικά)
  • Λίγο ηλιέλαιο (για να συμπληρώσω στο τηγάνι)
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (κοφτή)
  • 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες ή κομμένες σε κομμάτια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο νερό
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός (περίπου 2-3 κ.σ.)

Instructions

┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Αρχικά, αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες και τις σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι, στο λάδι που έχει μείνει από το κρέας, συμπληρώνουμε ηλιέλαιο και τσιγαρίζουμε σταδιακά τα λαχανικά, όλα κομμένα σε ροδέλες. Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες, συνεχίζουμε με μία πιπεριά Φλωρίνης, μετά τις πράσινες πιπεριές, ένα κολοκυθάκι και μία μικρή πατάτα κομμένη σε κομμάτια. Βγάζουμε όλα τα λαχανικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Τέλος, σοτάρουμε μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες και ολόκληρες σκελίδες σκόρδο μαζί με λίγη ζάχαρη. Σβήνουμε με κόκκινο ξηρό κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε πελτέ και φρέσκες τριμμένες ντομάτες σε κομμάτια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό, και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, καθώς και όλα τα λαχανικά μας, ανακατεύοντας να καλυφθούν με τη σάλτσα.
  3. Τοποθετούμε στο ταψί τις πανσέτες και ρίχνουμε από πάνω τα λαχανικά με τη σάλτσα τους. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° στον αέρα για 40-45 λεπτά, μέχρι να μείνει με το λάδι του και να πάρει ωραίο χρώμα.

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Notes

💡 Tips από εμένα:

  • Λαχανικά: Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λαχανικά ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας. Καρότο, μανιτάρια, ή ακόμα και λίγες πατάτες κομμένες σε κύβους ταιριάζουν πολύ.
  • Πανσέτες: Αν δεν θέλετε πανσέτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια από χοιρινό λαιμό ή ακόμα και μπούτι κοτόπουλου. Απλά προσαρμόστε τον χρόνο σοταρίσματος.
  • Ζάχαρη στη σάλτσα: Η ζάχαρη βοηθάει να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να κόψει την οξύτητα της ντομάτας, δίνοντας μια πιο ισορροπημένη γεύση στη σάλτσα. Μην την παραλείψετε!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή