Τα Σιροπιαστά φιόγκια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που θυμίζει έντονα τις τηγανητές λιχουδιές της γιαγιάς. Η απλότητα της ζύμης και η εύκολη εκτέλεση τα κάνουν ιδανικά για να τα φτιάξετε ακόμα και την τελευταία στιγμή. Είναι τέλεια για να κεράσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε με τον καφέ σας.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 1 Αυγό
- 120 γρ. Γιαούρτι
- 1 φακελάκι (10 γρ.) Μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι Σπορέλαιο
- 2 – 2,5 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το φλιτζάνι είναι 200 ml)
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια Ζάχαρη
- 1,5 φλιτζάνι Νερό
- 5 σταγόνες Χυμός λεμονιού
Για το τηγάνισμα:
- Σπορέλαιο
Εκτέλεση της Συνταγής
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτές τις λαχταριστές μπουκίτσες.
1. Για να προετοιμάσω το σιρόπι, ανακατεύω τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. στη συνέχεια, το αφήνω να πάρει μια βράση.
2. Αφού αρχίσει να βράζει, προσθέτω τον χυμό λεμονιού και συνεχίζω να το βράζω σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. μετά τα 10 λεπτά, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
3. Για να ετοιμάσω τη ζύμη, συνδυάζω όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύω. προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνω καλά μέχρι να πάρω μια μαλακή αλλά όχι κολλώδη ζύμη.
4. Τοποθετώ τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. ανοίγω τη ζύμη με έναν πλάστη, φροντίζοντας να μην είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ παχιά.
5. Κόβω τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια μεσαίου μεγέθους. πιέζω το κέντρο του κάθε τετραγώνου για να του δώσω το σχήμα του φιόγκου.
6. Σε ένα πλατύ τηγάνι, ζεσταίνω το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά. τηγανίζω τα φιόγκια μου, γυρίζοντάς τα από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
7. Αφού τα φιόγκια είναι έτοιμα, τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα κατευθείαν στο δροσερό σιρόπι. τα αφήνω στο σιρόπι για περίπου 20-25 δευτερόλεπτα.
8. Στη συνέχεια, τα βγάζω από το σιρόπι και τα τοποθετώ στην πιατέλα μου. πασπαλίζω με τριμμένο καρύδι, φουντούκι ή ό,τι άλλο θέλω και τα σερβίρω αμέσως.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15-20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 10 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 30 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για να κρυώσει το σιρόπι (περίπου 30-60 λεπτά).
Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Σιροπιαστά Φιόγκια
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα σιροπιαστά φιόγκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Σιρόπι: Είναι πολύ σημαντικό το σιρόπι να είναι εντελώς κρύο και τα φιόγκια καυτά όταν τα βουτήξετε, για να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι και να μείνουν τραγανά.
- Ζύμη: Προσθέστε το αλεύρι σιγά-σιγά για να ελέγξετε την υφή. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο γιαούρτι.
- Γαρνιτούρα: Μπορείτε να πασπαλίσετε τα φιόγκια με κανέλα, ξηρούς καρπούς, ακόμα και ψιλοκομμένη σοκολάτα.
ΠΗΓΗ: recipesmaking.coμ








