Η Παραδοσιακή μανιταρόπιτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό φαγητό. Είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου. Ο συνδυασμός των φρέσκων και αποξηραμένων μανιταριών με τα τυριά και τα αρωματικά βότανα δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Mανιταρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Mανιταρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Mια συνταγή για Παραδοσιακή μανιταρόπιτα με σπιτικό φύλλο, που έχει μια ιστορία να διηγηθεί. Πριν πολλά χρόνια, σε ένα ορεινό χωριό της Καστοριάς, την Οξυά, έμαθα αυτή τη συνταγή από τις ντόπιες γυναίκες, οι οποίες φτιάχνουν την πιο νόστιμη μανιταρόπιτα με τα άγρια μανιτάρια της περιοχής. Είναι μια συνταγή χιλιοδοκιμασμένη και το αποτέλεσμα είναι απλά φανταστικό!

Prep Time 2 hours
Cook Time 50 minutes
Total Time 2 hours 50 minutes

Ingredients

Για το σπιτικό φύλλο (για σινί 44 εκ.):

  • 620 γρ. αλεύρι (μισό σκληρό, μισό για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 55 γρ. ηλιέλαιο
  • 2-3 κ.σ. μηλόξυδο
  • Χλιαρό νερό, όσο πάρει
  • 250 γρ. βούτυρο (μαλακό) + λίγο ηλιέλαιο για το μείγμα

Για τη γέμιση:

  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 850 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 30 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια (ή ποικιλία πορτσίνι)
  • Κονιάκ
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (ή 2 μικρές)
  • 7 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά καρέ
  • 3 αυγά
  • 220 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά, τριμμένα
  • 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • Φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι, 1/3 ματσάκι μαϊντανό, λίγο άνηθο
  • 1 μικρό κουτί (170 ml) γάλα εβαπορέ
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Instructions

Προετοιμασία των φύλλων


Η προετοιμασία των φύλλων ξεκινά την προηγούμενη μέρα, καθώς πρέπει να μείνουν στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Για τη ζύμη, κοσκινίζω τα αλεύρια (ανάμεικτο, σκληρό και για όλες τις χρήσεις) σε ένα ανοξείδωτο ταψί ή σε μια λεκάνη. Κάνω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω το ηλιέλαιο, το μηλόξυδο και το αλάτι. Τρίβω όλα τα υλικά μαζί με τα χέρια μου μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτω λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνω μέχρι να έχω μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα. Μετά από μία ώρα, τη ζυμώνω ξανά κάνοντας διπλώματα για δύο με τρία λεπτά και την αφήνω να ξεκουραστεί για άλλη μία ώρα.
Στη συνέχεια, χωρίζω τη ζύμη σε δύο ισομερή κομμάτια και το κάθε κομμάτι σε οκτώ μικρά, συνολικά δηλαδή σε δεκαέξι μικρά κομμάτια. Πλάθω δεκαέξι μπαλάκια και τα αφήνω να ξεκουραστούν για σαράντα πέντε λεπτά.
Σε ένα μπολ ρίχνω μαλακό βούτυρο και λίγο ηλιέλαιο ίσα να διαλύσω το βούτυρο. Παίρνω τέσσερα μπαλάκια και ανοίγω τέσσερα μικρά φύλλα στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου. Αλείφω τα τρία από αυτά με το μείγμα του βουτύρου και τα τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο.

Τοποθετώ το τέταρτο φύλλο τελευταίο, χωρίς να το αλείψω με το μείγμα. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνω μια στοίβα από τέσσερα μικρά φύλλα. Αφήνω την πρώτη στοίβα στην άκρη και συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνοντας συνολικά τέσσερις στοίβες.
Τυλίγω την κάθε στοίβα ξεχωριστά με διαφανή μεμβράνη και τις τοποθετώ στο ψυγείο. Τις αφήνω να μείνουν όλο το βράδυ.


Προετοιμασία της γέμισης


Την επόμενη μέρα, ετοιμάζω τη γέμιση. Σε ένα μπολ ρίχνω κονιάκ και χλιαρό νερό. Ανακατεύω και προσθέτω τα αποξηραμένα μανιτάρια για να μουσκέψουν για μία ώρα. Στη συνέχεια, κόβω σε φέτες τα φρέσκα μανιτάρια.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνω ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρω σε μέτρια φωτιά το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφαιρώ από το τηγάνι και το αφήνω στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτω ελαιόλαδο και ρίχνω τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια, τα πράσα και την πιπεριά.

Τα σοτάρω για περίπου έξι με επτά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Συνεχίζω το σοτάρισμα για ένα με δύο λεπτά ακόμα, δυναμώνω τη φωτιά και ρίχνω τα φρέσκα μανιτάρια. Τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνω το αλάτι, λίγη φρέσκια ρίγανη και λίγο φρέσκο θυμάρι για άρωμα. Προσθέτω και το σκόρδο. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτω τα αποξηραμένα μανιτάρια, αφού τα έχω στραγγίσει πολύ καλά και τα έχω ψιλοκόψει. Ρίχνω πιπέρι. Προσθέτω και λίγο από το νερό με το κονιάκ που μουλιάσαμε τα μανιτάρια, όχι όλο.
Στο υπόλοιπο νερό με το κονιάκ προσθέτω γάλα εβαπορέ και διαλύω μια μεγάλη κουταλιά κορν φλάουρ. Το ρίχνω στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύω γρήγορα για να δέσει η σάλτσα και κατεβάζω το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνω τον μαϊντανό και τον άνηθο. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και μόλις κρυώσει προσθέτω τα χτυπημένα αυγά και τα τυριά. Αναμειγνύω πολύ καλά και η γέμιση της πίτας μου είναι έτοιμη.

Άνοιγμα και ψήσιμο των φύλλων

Με τον πλάστη ανοίγω τέσσερα φύλλα χρησιμοποιώντας τις τέσσερις στοίβες που έχω ετοιμάσει. Αυτά τα φύλλα είναι γνωστά ως "πολύφυλλα", καθώς το καθένα περιέχει τέσσερα μικρά φύλλα. Το φύλλο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό, αλλά ημιδιαφανές.
Απλώνω το πρώτο φύλλο στο ταψί που το έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, φροντίζοντας να προεξέχει από το ταψί. Συνεχίζω περνώντας το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια απλώνω το δεύτερο φύλλο ζαρωμένο, δημιουργώντας πτυχές.

Το περνάω με ελαιόλαδο και απλώνω τη γέμιση, έτσι ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί και τα περνάω με ελαιόλαδο. Ανοίγω και στρώνω τα επόμενα δύο φύλλα ζαρωμένα και τα περνάω με ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιώ είναι ελάχιστο, καθώς τα φύλλα έχουν ήδη το μείγμα του βουτύρου.
Χαράζω την πίτα, τη ραντίζω με λίγο νερό και την ψήνω στις αντιστάσεις στους διακόσιους βαθμούς Κελσίου για περίπου πενήντα λεπτά.

Η Συνταγή είναι από Μαγειρεύοντας με την marianna

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή