Η παραδοσιακή μηλόπιτα της Βασιλικη Παπαδοπουλου αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ενώ συνδυάζει την απλότητα των υλικών με την πλούσια γεύση των καραμελωμένων μήλων. Αυτή η μηλόπιτα με τη μαλακή ζύμη και τα αρωματικά μπαχαρικά θα γεμίσει το σπίτι σας με υπέροχες μυρωδιές, επιπλέον θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε ένα σπιτικό γλυκό που θυμίζει παιδικές αναμνήσεις.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μηλόπιτα με Καραμελωμένα Μήλα
Φτιάξε την πιο νόστιμη και εύκολη μηλόπιτα, με ζύμη που λιώνει στο στόμα και πλούσια, αρωματική γέμιση! Ακολούθησε βήμα προς βήμα τη συνταγή μας και δημιούργησε το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση.
Ingredients
Για τη Ζύμη:
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μισό πακετάκι βούτυρο (125γρ)
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- Λίγο νερό
- Λίγο κονιάκ
Για τη Γέμιση:
- 4-5 μεγάλα μήλα, κομμένα σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (για το καραμέλωμα)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
- Κανέλα σε σκόνη
- Καρύδια ψιλοκομμένα
- Σταφίδες
Instructions
Ξεκινάω τη συνταγή για την παραδοσιακή μηλόπιτα προετοιμάζοντας τη ζύμη. Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη και τον κρόκο του αυγού. Προσθέτω λίγο νερό και μερικές σταγόνες κονιάκ για να δώσω επιπλέον άρωμα. Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέτω λίγο ακόμα νερό.
Ανοίγω τη ζύμη σε ένα χοντρό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη. Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετώ προσεκτικά τη ζύμη μέσα. Τρυπάω όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πηρούνι για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που δεν πρέπει να παραλείπω.
Στη συνέχεια, προχωράω στην προετοιμασία των μήλων για τη μηλόπιτα. Κόβω τα μήλα σε φέτες μέτριου πάχους, αφαιρώντας προηγουμένως τα κουκούτσια. Βάζω ένα τηγάνι στη φωτιά και προσθέτω τη ζάχαρη. Αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν αρχίσει να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα, προσθέτω τις φέτες των μήλων.
Καραμελώνω τα μήλα για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μη σπάσουν. Όταν τα μήλα γίνουν μαλακά και πάρουν ένα όμορφο καραμελένιο χρώμα, τα βγάζω από τη φωτιά. Αφήνω τα καραμελωμένα μήλα να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αραδιάζω τα κρυωμένα καραμελωμένα μήλα πάνω από τη ζύμη, κατανέμοντάς τα ομοιόμορφα. Ρίχνω από πάνω το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με κανέλα, καρύδια και σταφίδες. Αυτά τα αρώματα θα δώσουν στη μηλόπιτα τη χαρακτηριστική παραδοσιακή της γεύση.
Ψήνω τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο του φούρνου. Η μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν η ζύμη έχει πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνω τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρω.
Χρήσιμα Tips για την Παραδοσιακή Μηλόπιτα
- Επιλέγω ποικιλίες μήλων που κρατάνε το σχήμα τους όταν ψήνονται, όπως Granny Smith ή Golden Delicious
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορώ να προσθέσω λίγο μοσχοκάρυδο μαζί με την κανέλα
- Εάν θέλω πιο τραγανή ζύμη, μπορώ να προψήσω τη βάση για 10 λεπτά πριν προσθέσω τα μήλα
- Η μηλόπιτα είναι εξίσου νόστιμη κρύα όσο και ζεστή
- Συνοδεύω τη μηλόπιτα με μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη κτυπημένη κρέμα







