Σήμερα θα φτιάξουμε μαζί μία μοναδική, παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου, τους πασπαλάδες της Λέσβου ή αλλιώς τα φθινοπωρινά μελομακάρονα του νησιού. Πρόκειται για ένα πανεύκολο γλυκό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά έχει μια μοναδική γεύση και απίστευτα αρώματα που θα σας ταξιδέψουν.

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Πασπαλάδες της Λέσβου

Πασπαλάδες της Λέσβου

Μάθε πώς να φτιάξεις τους παραδοσιακούς πασπαλάδες της Λέσβου, τα φθινοπωρινά μελομακάρονα του νησιού. Μια πανεύκολη συνταγή με αρώματα ελαιόλαδου και πετιμεζιού.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes

Ingredients

  • 376 γρ. Ελαιόλαδο
  • 360 γρ. Βράσμα ή Πετιμέζι Σύκου
  • 320 γρ. Κόκκινο ημίγλυκο Κρασί
  • 1/2 κ.γ. Μαγειρική Σόδα
  • 1/2 κ.γ. Κανέλα Σκόνη
  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. Αλεύρι Σταρένιο
  • 1/2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ

Για τη διακόσμηση:

  • Βράσμα ή Πετιμέζι Σύκου
  • Μέλι
  • Χοντροκομμένα Καβουρδισμένα Αμύγδαλα

Instructions

Πάμε τώρα να φτιάξουμε αυτούς τους υπέροχους πασπαλάδες της Λέσβου με τον πιο απλό τρόπο.

1. Ξεκινάω βάζοντας σε μία μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το κόκκινο κρασί, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα. τα ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι.

2. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια ένταση και αφήνω το μείγμα να πάρει μία με δύο βράσεις.

3. Μόλις το μείγμα βράσει, προσθέτω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε δύο δόσεις. ταυτόχρονα, ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί πλήρως και η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

4. Αδειάζω τη ζύμη σε ένα μπολ και την ανακατεύω λιγάκι για να πέσει η θερμοκρασία της.

5. Όταν η ζύμη έχει πέσει λίγο, παίρνω κομμάτια, τα πλάθω σε σχήμα μελομακάρονου ή στρογγυλά μπισκότα και τα τοποθετώ σε ένα μεγάλο, λαδωμένο ταψί.

6. Όταν τελειώσω με όλα τα πασπαλάκια, τα τρυπάω ελαφρώς με ένα πιρούνι και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 185°C για 20 λεπτά.

7. Όταν βγουν οι πασπαλάδες από τον φούρνο, τους περιχύνω έναν-έναν με βράσμα ή μέλι και τους πασπαλίζω με χοντροκομμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα. τους αφήνω να κρυώσουν εντελώς πριν τους δοκιμάσω.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για τους Πασπαλάδες

  • Το ψήσιμο: Πρόσεξε πολύ στο ψήσιμο, γιατί δεν θέλουμε να σκληρύνουν. Θέλουμε να παραμείνουν μαλακοί, σαν μελομακάρονα.
  • Το βράσμα: Το βράσμα ή πετιμέζι σύκου μπορείς να το βρεις σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα ή στο διαδίκτυο.
  • Αρώματα: Τα αρώματα από το κρασί, το ελαιόλαδο και την κανέλα θα γεμίσουν την κουζίνα σου!