Kαρυδόπιτα με κρέμα λεμονιού 

Αυτή η καρυδόπιτα δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά μια γευστική εμπειρία. Η τραγανή βάση από φρυγανιά, η βελούδινη κρέμα λεμονιού και η πλούσια γέμιση καρυδιού συνδυάζονται άψογα, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα.

Η βάση: Η φρυγανιά δίνει μια μοναδική υφή στην πίτα, όντας πιο τραγανή από ένα κλασικό σιροπιαστό φύλλο.

Η κρέμα λεμονιού: Η δροσερή και ξινή γεύση της κρέμας ισορροπεί τέλεια τη γλυκιά γεύση της καρυδόπιτας.

Η γέμιση καρυδιού: Η πλούσια γέμιση καρυδιού είναι γεμάτη άρωμα και γεύση.

Η παρουσίαση: Η μορφή τούρτας δίνει στην καρυδόπιτα μια εορταστική εμφάνιση, καθιστώντας την ιδανική για κάθε περίσταση.

Συνοψίζοντας:

  • Τραγανή βάση από φρυγανιά
  • Βελούδινη κρέμα λεμονιού
  • Πλούσια γέμιση καρυδιού
  • Εορταστική παρουσίαση

Υλικά

10 αυγά μεσαία χωρισμένα
10 κουταλιές σούπας καρύδια (όχι πολύ ψιλοκομμένα)
10 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα γεμάτο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/3 τον κουταλάκι του γλυκού αλάτι (για τη μαρέγκα)
3 βανίλιες
(Οι κουταλιές σούπας είναι γεμάτες)

Σιρόπι
650 γραμμάρια ζάχαρη
600 g νερό
φλούδες ενός λεμονιού + 2 κ.σ χειμώ λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
2 βανίλιες
2 κουταλιες της σούπας κονιάκ + 1 κσ βούτυρο γεμάτη αγελαδινό
(που τα ρίχνουμε εκτός φωτιάς στο τέλος)

Κρέμα λεμονιού
1 λίτρο γάλα κατσικίσιο πλήρες
χυμό από 1 λεμόνι
ξύσμα 2 λεμονιώνα ακερωτον
1 & 1/3 κούπας ζάχαρη (230 γραμμάρια)
2 κρόκοι αυγών
2 βανίλιες
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου λεμόνι
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35%
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος (στο τέλος το ρίχνουμε)

Εκτέλεση

Κάνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει τελείως.
Βράζουμε από το σημείο βρασμού μόνο για 5 λεπτά
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το κονιάκ και το βούτυρο που δίνει έξτρα άρωμα στην καρυδόπιτα
Σιροπιάζουμε ζεστή καρυδόπιτα με κρύο σιρόπι σιγά-σιγά με την κουτάλα για να το απορροφήσει καλύτερα
Αφήνουμε μέσα στο ταψί όλο το βράδυ την σκεπασμένη καρυδόπιτα και την επόμενη μέρα την αναποδηγυρίζουμε σε πιατέλα
Το ταψί στρογγυλό 30 εκατοστά ή μακρόστενο 30 * 25. Προηγουμένως βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε φρυγανιά το ταψί

Για την καρυδόπιτα
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
Πρώτα χτυπήθηκε στο μίξερ τα ασπράδια με το 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι να γίνουν μαρέγκα
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 15 λεπτά για να ασπρίσει σαν κρέμα
Μετά ρίχνουμε το κονιάκ και ξαναχτυπάμε. Αφήνουμε τώρα το μίξερ. Εχουμε ανακατέψει τα στερεά υλικά σε άλλο μπολ όλα μαζί. Τα ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε την μαρέγκα αυγών λίγη λίγη ανακατεύοντας απαλλά να ενσωματωθεί απ έξω προς τα μέσα κυκλικά
Ρίχνουμε στο ταψάκι ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνο αντιστάσεις στους 160 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά ανάλογα
το φούρνο

Κρέμα λεμονιού

Σε λίγο από το κρύο γάλα διαλύουμε καλά με σύρμα το άνθος αραβοσίτουρα λεμόνι.
Στο υπόλοιπο κρύο γάλα ρίχνουμε τους κρόκους το ξύσμα και τη ζάχαρη και διαλύου
Μετά βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε χαμηλή και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε και το άνθος
Αφού αρχίζει να πήζει τότε ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και ξανά ανακατεύουμε να πήξει καλά
Στο τέλος εκτός φωτιάς προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες ρίχνουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως σκεπασμένη με εφαπτομενη μεμβράνη. Κατόπιν χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγή με δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε και την κρύα κρέμα λεμόνι να αφρατέψει
Τέλος ρίχνουμε μέσα την σαντιγί και ξαναχτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει λία στην υφή της

Εχουμε ξεφορμάρει την καρυδόπιτα ρίχνουμε πάνω την κρέμα λεμονιού πασπαλίζουμε με καρύδι ψιλοκομμένο σε σκόνη και διακοσμούμε όπως μας αρέσει
Εβαλε και λίγη κανέλα σκόνη. Σερβίρεται και με γλυκό πορτοκάλι έγινε τέλεια δεν σε λιγώνει και είναι δροσιστική αφράτη όπως πρέπει διατηρείται στο ψυγείο

Η Συνταγή είναι της Χριστινα Ταλιαδουρου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Δείτε Επίσης: Καρυδόπιτα με φύλλο !!! | Καρυδόπιτα με Κρέμα και Σοκολάτα

Kαρυδόπιτα

καρυδοπιτα

Αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή για καρυδόπιτα κι εσύ πρέπει να την δοκιμάσεις αν δε με πιστεύεις 

Υλικά

¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ζάχαρη
1φλ. σπορέλαιο
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 μπείκιν πάουντερ
1 βανιλλίνη
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
Λιγο γαρύφαλλο σκόνη
6 αυγά
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
2 φ. νερό
1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση

Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζί. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρύδια και ρίξτε τα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον κάτω τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλτε το σε ένα ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη.
Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!
απο Αργυρω Βλαχογιάννη

Δείτε Επίσης: Καρυδόπιτα με φύλλο !!! | Καρυδόπιτα με Κρέμα και Σοκολάτα

Καλή Όρεξη

Προηγούμενο άρθροΤούρτα σοκολάτας με βελουδινη κρέμα…μπορούν να το κάνουν και αρχάριοι
Επόμενο άρθροΗ Ελληνική κουζίνα βγήκε ως η δεύτερη πιο νόστιμη κουζίνα στον κόσμο. Δείτε την λίστα.