Η Πατσαβουρόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, ειδικά όταν θέλω κάτι γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο! Είναι η τυρόπιτα που δεν σε παιδεύει καθόλου με τα φύλλα, και το αποτέλεσμα είναι πάντα αφράτο και ζουμερό. Μου θυμίζει τα κυριακάτικα τραπέζια και τις μυρωδιές της ελληνικής κουζίνας. Πάμε να δούμε πώς φτιάχνω κι εγώ αυτή την υπέροχη Πατσαβουρόπιτα που θα σας ξετρελάνει!

Πατσαβουρόπιτα

Πατσαβουρόπιτα

Φτιάξτε την πιο νόστιμη Πατσαβουρόπιτα με φύλλο κρούστας και φέτα! Μια εύκολη συνταγή για τυρόπιτα που λιώνει στο στόμα, ιδανική για κάθε στιγμή.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Ingredients

  • Ένα πακέτο φύλλα κρούστας (περ.10 τεμ.)
  • 750 γρμ. φέτα
  • 750 ml γάλα
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5 αυγά

Instructions

Πάμε τώρα βήμα-βήμα να ετοιμάσουμε την Πατσαβουρόπιτα μας:

  1. Ξεκινάω ετοιμάζοντας τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω καλά τα αυγά μαζί με το γάλα και το ελαιόλαδο.
  2. Στη συνέχεια, τρίβω μέσα στο μείγμα τη φέτα με τα χέρια μου ή με ένα πιρούνι. Ρίχνω λίγο αλάτι και πιπέρι. Εδώ θέλει προσοχή με το αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή, οπότε δοκιμάστε λίγο για να μην το παρακάνετε.
  3. Λαδώνω καλά το ταψί μου, ώστε να μην κολλήσει καθόλου η πίτα.
  4. Τώρα αρχίζει το διασκεδαστικό κομμάτι! Ανοίγω τα φύλλα κρούστας στον πάγκο. Παίρνω το πρώτο φύλλο, το βουτάω ολόκληρο μέσα στο μείγμα που ετοίμασα, ώστε να τραβήξει αρκετή γέμιση. Το σουρώνω απαλά σαν ακορντεόν (δηλαδή το μαζεύω με τα χέρια μου σαν να το ζαρώνω) και με όση γέμιση έχει προλάβει να "τραβήξει", το τοποθετώ οριζόντια στο λαδωμένο ταψί.
  5. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλα τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, μέχρι να γεμίσει.
  6. Αν περισσέψει καθόλου από το μείγμα της γέμισης στο μπολ, το ρίχνω ομοιόμορφα πάνω από τα σουρωμένα φύλλα στο ταψί. Έτσι, η Πατσαβουρόπιτα θα γίνει ακόμα πιο ζουμερή!
  7. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 με 55 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Αν δείτε ότι ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός και ροδίζει γρήγορα από πάνω, μπορείτε να σκεπάσετε το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για τα τελευταία λεπτά του ψησίματος, ώστε να ψηθεί και εσωτερικά χωρίς να καεί η επιφάνεια.

Notes

Για να γίνει η Πατσαβουρόπιτα σας πραγματικά ακαταμάχητη, έχω μερικά τιπς για εσάς:

Το φύλλο: Μην αγχώνεστε αν σπάσει το φύλλο κρούστας καθώς το βουτάτε στο μείγμα. Εδώ η "ατέλεια" είναι μέρος της γοητείας της Πατσαβουρόπιτας!

Γέμιση: Εκτός από φέτα, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο άλλο τυρί που λιώνει, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, για πιο πλούσια γεύση.

Γάλα: Αντί για σκέτο γάλα, μπορείτε να βάλετε μισό γάλα και μισό γιαούρτι αραιωμένο με λίγο νερό για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα.

Αρωματικά: Αν σας αρέσουν τα αρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό στη γέμιση για έξτρα άρωμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή