Ο Πλαστός ή Μπαμπανέτσα είναι μια παραδοσιακή πίτα που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια και στις γεύσεις της γιαγιάς. Η συνταγή αυτή, με βάση το καλαμποκάλευρο και το σπανάκι, είναι όχι μόνο πεντανόστιμη αλλά και πολύ θρεπτική. Είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις παραδοσιακές γεύσεις και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Υλικά για το ζυμάρι
- 550 γρ. καλαμποκάλευρο
- 300 γρ. νερό, χλιαρό
- 200 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση
- 1200 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 120 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Άνηθος (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής
Ξεκινάω με το ζυμάρι. Σε ένα μπολ ρίχνω το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά με τα χέρια μου, φορώντας γάντια. Έπειτα, προσθέτω το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Μόλις είναι έτοιμος, τον αφήνω στην άκρη.
Ύστερα, ετοιμάζω τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύω, πιέζοντας το σπανάκι με τα χέρια μου. Στη συνέχεια, προσθέτω το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και τη φέτα. Αν επιλέξω να βάλω άνηθο, το κάνω σε αυτό το σημείο, αφού τον ψιλοκόψω πρώτα.
Κατόπιν, λαδώνω καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 36 εκ. και απλώνω το μισό μείγμα του χυλού. Αφού λαδώσω λίγο την παλάμη μου, πιέζω τον χυλό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνω τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια, ώστε να έχει το ίδιο πάχος, φροντίζοντας να πιέζω ελαφρώς με το χέρι το σπανάκι, για να μην χάσει πολλά υγρά. Αμέσως μετά, ρίχνω τα υγρά από το σπανάκι που έχουν μείνει στο μπολ στον χυλό που άφησα στην άκρη, για να τον αραιώσω λίγο ακόμα. Τέλος, απλώνω τον χυλό πάνω από το σπανάκι.
Ψήνω τον Πλαστό ή Μπαμπανέτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμη, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω την πίτα ζεστή.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τον Πλαστό
Για να γίνει ο χυλός σας ακόμα πιο αφράτος, μπορείτε να τον ανακατέψετε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Είναι σημαντικό να πιέσετε το σπανάκι στη γέμιση για να μη χάσει πολλά υγρά κατά το ψήσιμο και να μείνει πιο νόστιμο.
Η παραδοσιακή αυτή πίτα, ο Πλαστός, τρώγεται καλύτερα ζεστή, γι’ αυτό σερβίρετε αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο.
Η Συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη












