Οι τηγανίτες χωρίς μαγιά είναι ένα αγαπημένο γλυκό για όλη την οικογένεια, και αυτή η συνταγή μου με κεφίρ δίνει ένα αποτέλεσμα τόσο αφράτο, που μοιάζει με χνούδι. Θα σας δείξω τον τρόπο για να πετύχετε τις πιο νόστιμες και αφράτες τηγανίτες που μπορείτε να φανταστείτε, χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε μαγιά. Η συνταγή είναι τόσο απλή, αλλά με τα μυστικά που θα σας αποκαλύψω, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο και θα εντυπωσιάσετε τους πάντες!


Υλικά για τις Αφράτες Τηγανίτες

  • Κεφίρ – 500 ml
  • Αυγό – 1 τεμ.
  • Αλεύρι – περίπου 430 γραμμάρια
  • Αλάτι – 0,5 κουταλάκι του γλυκού
  • Ζάχαρη – 1 κουταλιά της σούπας
  • Βανιλίνη – προαιρετικό
  • Σόδα – 0,5 κουταλάκι του γλυκού
  • Φυτικό λάδι για τηγάνισμα
  • Μαρμελάδα – για σερβίρισμα

Εκτέλεση της Συνταγής

Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνω το κεφίρ. Είναι πολύ σημαντικό το κεφίρ να είναι ζεστό, δηλαδή το ζεσταίνω μέχρι να είναι ελαφρώς ζεστό, διαφορετικά οι τηγανίτες δεν θα γίνουν τόσο πλούσιες. Προσθέτω ένα αυγό, επίσης σε θερμοκρασία δωματίου, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και, αν θέλω, βανιλίνη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο: μην βάλετε πολλή ζάχαρη, γιατί οι τηγανίτες θα κάτσουν κατά το ψήσιμο. Ανακατεύω τα πάντα με ένα πιρούνι.

Κοσκινίζω σταδιακά αλεύρι μέσα στο υγρό μείγμα και ανακατεύω τη ζύμη. Πρέπει να πάρω ένα αρκετά παχύ μείγμα, αυτό είναι προϋπόθεση για καλές αφράτες τηγανίτες. Το τεστ για τη ζύμη είναι ότι δεν πρέπει να πέφτει όλη από το κουτάλι ή τη μαρίζ που την ανακατεύω.

Σε ένα κουτάλι έχω λίγο αλεύρι και προσθέτω μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα. Τα κοσκινίζω όλα μαζί μέσα στη ζύμη, ανακατεύω για λίγο και μετά από αυτή τη στιγμή δεν ανακατεύω πλέον τη ζύμη άλλο. Την σκεπάζω και την αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.

Πριν ξεκινήσω το τηγάνισμα, είναι πολύ σημαντικό να ζεστάνω το τηγάνι με αρκετά καλή ποσότητα λαδιού. Απλώνω κυριολεκτικά μια κουταλιά της σούπας ζύμη μέσα στο λάδι. Ετοιμάζονται πολύ γρήγορα, οπότε βοηθάω με ένα δεύτερο κουτάλι να τις βάλω μέσα στο τηγάνι. Μόλις πάρουν χρώμα και ψηθούν, τις γυρίζω από την άλλη πλευρά.  


Μετά βάζω τις τηγανίτες στο πλάι τους, όρθιες, έτσι ώστε να ροδίσουν και ενδιάμεσα.

Μόλις είναι έτοιμες, τις μεταφέρω σε χαρτί για να αφαιρέσω το υπερβολικό λάδι και προετοιμάζω την επόμενη παρτίδα.

 


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 15 λεπτά για να ξεκουραστεί η ζύμη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τις Τηγανίτες

Το πιο σημαντικό μυστικό για αυτές τις τηγανίτες είναι το κεφίρ να είναι ζεστό και η ζύμη να είναι παχύρρευστη.

Μην προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι αναφέρεται, γιατί η ζύμη θα χάσει τον όγκο της κατά το ψήσιμο.

Ζεσταίνετε καλά το τηγάνι με αρκετό λάδι πριν ξεκινήσετε, ώστε οι τηγανίτες χωρίς μαγιά να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.

 Suscribe to recipe’s youtube channel here