Πορτοκαλόπιτα και το σπίτι μοσχομύρισε! Καθώς αυτή η συνταγή είναι εκείνη που αγαπώ πολύ και φτιάχνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφού είναι η συνταγή της μαμάς μου, σκέφτηκα να τη μοιραστώ και μαζί σας. Επειδή είναι αφράτη, ζουμερή και μυρίζει υπέροχα πορτοκάλι, θεωρώ ότι είναι η καλύτερη συνταγή για Πορτοκαλόπιτα που έχετε δοκιμάσει. Επομένως, σας εύχομαι καλό απόγευμα και καλή επιτυχία στην παρασκευή της!


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα σερβιρισμένη σε πιάτο με άρωμα πορτοκαλιού.

Φτιάξτε την Πορτοκαλόπιτα της μαμάς, μία κλασική, αφράτη και σιροπιαστή συνταγή με φρέσκο χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Μια δοκιμασμένη συνταγή που αγαπάμε για χρόνια!

Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Additional Time 3 hours
Total Time 3 hours 40 minutes

Ingredients

  • 5 - αβγά
  • 1 φλυτζάνα - ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνες - φαρίνα (κοσκινισμένη)
  • 1 κ.γ. - μπέικιν πάουντερ (κοσκινισμένο)
  • 2 - βανίλιες
  • ξύσμα - από 1 πορτοκάλι (βιολογικό)
  • βούτυρο και αλεύρι - για το ταψί (32x22 εκ.)

για το Σιρόπι

  • 2½ φλυτζάνες - ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνες - νερό
  • 1 φλυτζάνα - χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο)
  • ξύσμα - από πορτοκάλι

Instructions

Χτυπάω στο μίξερ τα 5 αβγά με τη 1 φλυτζάνα ζάχαρη αρκετά, μέχρι να αφρατέψουν καλά και να γίνουν μια ανοιχτόχρωμη κρέμα.

Σε ένα μπολ κοσκινίζω τις 2 φλυτζάνες φαρίνα μαζί με το 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτω σταδιακά το μείγμα της φαρίνας και του μπέικιν στο μίξερ και συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.

Τέλος, ρίχνω τις 2 βανίλιες και το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι. Ανακατεύω απαλά με μία μαρίζ (σπάτουλα) για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βουτυρώνω και αλευρώνω καλά ένα ταψάκι (32x22 εκ.) και αδειάζω μέσα το μείγμα της πορτοκαλόπιτας.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° βαθμούς, στον αέρα, για 20-25 λεπτά. Ελέγχω πάντα με μια οδοντογλυφίδα.

Ενώ ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζω το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζω τη 2½ φλυτζάνες ζάχαρη, τις 4 φλυτζάνες νερό, το 1 φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Βράζω για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.

Αφού βγάλω το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Τρυπάω την επιφάνεια του κρύου γλυκού με μία οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία και ρίχνω το σιρόπι ζεστό, λίγο-λίγο, περιμένοντας να το απορροφά.

Σκεπάζω το ταψάκι με έναν δίσκο ή μεμβράνη και περιμένω να κρυώσει εντελώς και να τραβήξει όλο το σιρόπι.

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για την Πορτοκαλόπιτα

Κέικ/Σιρόπι: Το μυστικό για ζουμερή Πορτοκαλόπιτα είναι το Κέικ ΚΡΥΟ και το Σιρόπι ΖΕΣΤΟ (ή το ανάποδο).

Αφράτεμα: Χτυπήστε τα αβγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, ώστε να αφρατέψουν καλά. Αυτό δίνει όγκο στην πίτα.

Ξύσμα: Χρησιμοποιήστε πορτοκάλια βιολογικά και πλύντε τα πολύ καλά, καθώς το άρωμα στο σιρόπι και στο κέικ είναι το παν.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: