Σιροπιαστό και σοκολατένιο γλυκό
Υλικά
Για το παντεσπανι:
4 αυγά
1 ποτηρι νερού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
1 πακέτο βανίλια
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
Για σιροπιασμα:
2 ποτήρια φρέσκο γάλα
Για τη στρώση Σαντιγής:
1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος,
1 1/2 κάψουλα βανίλια και
3 κ.σ ζάχαρη άχνη
για τη γκαναζ σοκολάτας:
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ
60 γρ μαύρη σοκολάτα
μέτρο: ποτήρι νερό – 200 ml. φλιτζάνι τσάι – 700/720 ml.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα (28×28) ή στρογγυλό με παρόμοιο μέγεθος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 C για 35 περίπου λεπτά.
Για την Σαντιγι
Τοποθετήστε για λίγη ώρα το μπολ του μίξερ στο ψυγείο, ώστε μόλις το χρησιμοποιήσετε να είναι κρύο. Βγάλτε από το ψυγείο την κρέμα γάλακτος και ρίξτε την στο μπολ, θέστε σε λειτουργία το μίξερ. Χτυπήστε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να πήζει και έπειτα ρίξτε κατευθείαν τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην το παρακάνετε με το χτύπημά τους, καθώς η σαντιγί κόβει εύκολα!
Βγάζετε το παντεσπανι από το φούρνο και τρυπάτε την επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα.
Ρίξτε 2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα. Το παντεσπανι είναι ζεστό, το γάλα είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς και εφαρμόστε ομοιόμορφα πάνω από τη χτυπημένη κρύα κρέμα γάλακτος.
Ετοιμάζετε επίσης τη γκαναζ σοκολάτας βάζοντας σε μια κατσαρόλα σε μετρια φωτιά τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πυκνώσει.
Κρυώστε τη γκαναζ σοκολάτας και ρίξτε πάνω από την τουρτα και απλωστε την. Η γκαναζ σοκολάτας πρέπει να είναι κρύα! Αφήνεις το κέικ να ξεκουραστεί για μερικές ώρες, το κόβεις και το στολίζεις με τον τρόπο σου διακριτικότητα – ολόκληρα καρύδια, φρούτα, φιστίκια αλεσμένα, κομμένα σε φέτες αμύγδαλα, σταγόνες σοκολάτας, καρύδα τριμμένη κ.λπ.
Καλή Απόλαυση