Αυτό το Σοκολατένιο Κέικ με κακάο είναι μια έξυπνη και οικονομική εκδοχή του κλασικού μπράουνι, χωρίς να στερείται πλούσιας σοκολατένιας γεύσης. Καθώς η ζύμη γίνεται αφράτη και υγρή (λόγω του ξυδιού και της σόδας), αποτελεί ένα εξαιρετικό επιδόρπιο. Επειδή είναι έτοιμο σε 10 λεπτά (συν τον χρόνο ψησίματος), είναι η τέλεια λύση για ξαφνικούς επισκέπτες. Επομένως, αν θέλετε ένα πλούσιο, μαλακό και οικονομικό γλυκό, γιατί να μην το δοκιμάσετε; Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Σοκολατένιο Κέικ "Μπράουνι" (χωρίς σοκολάτα) με Κακάο

Σοκολατένιο Κέικ Μπράουνι με πλούσιο γλάσο σοκολάτας, κομμένο σε τετράγωνα.

Φτιάξτε ένα πλούσιο και υγρό Σοκολατένιο Κέικ Μπράουνι με κακάο (όχι σοκολάτα)! Ετοιμάζεται σε 10 λεπτά, είναι οικονομικό και έχει πλούσια σοκολατένια γεύση. Ιδανικό για τον καφέ.

Prep Time 10 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 45 minutes

Ingredients

Για το Κέικ (Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου):

  • 3 Αυγά
  • 250 γρ. - Ζάχαρη
  • 2 κ.γ. - Βανιλίνη (βανίλια σε σκόνη)
  • 50 γρ. - Βούτυρο (λιωμένο)
  • 50 γρ. - Φυτικό λάδι (π.χ. ηλιέλαιο)
  • 300 ml - Γάλα
  • 300 γρ. - Αλεύρι γ.οχ
  • 60 γρ. - Κακάο σε σκόνη (άγλυκο)
  • 10 γρ. - Μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. - Σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. - Αλάτι
  • 1 κ.σ. - Ξύδι 9% (λευκό)

Για το Γλάσο:

  • 50 γρ. - Ζάχαρη
  • 3 κ.σ. - Κακάο σε σκόνη (άγλυκο)
  • 80 ml - Γάλα
  • 30-50 γρ. - Βούτυρο

Instructions

1. Προετοιμασία Υγρών Υλικών:

Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια αφράτη, ανοιχτόχρωμη μάζα.

Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το ηλιέλαιο και το γάλα. Ανακατεύουμε απαλά με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα.

2. Προσθήκη Στεγνών Υλικών:

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα στεγνά υλικά: αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι.

Κοσκινίζουμε το μείγμα των στεγνών υλικών μέσα στη λεκάνη με τα υγρά. Ανακατεύουμε με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα πολύ λίγο, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές σοκολατένιο ζυμάρι.

3. Τελειοποίηση Ζύμης:

Προσθέτουμε στο τέλος το ξύδι. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά.

4. Ψήσιμο:

Στρώνουμε μια φόρμα 20x30 εκ. με λαδόκολλα. Αδειάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35 λεπτά.

Ελέγχουμε τη γλυκότητα με μια οδοντογλυφίδα.

5. Παρασκευή Γλάσου:

Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το κοσκινισμένο κακάο.

Ρίχνουμε το γάλα και ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει (να βράζει), αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο.

Ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει τελείως και το γλάσο να γίνει ομοιογενές.

6. Ολοκλήρωση:

Περιχύνουμε τον ζεστό πλέον πίτα (κέικ) με το ζεστό γλάσο και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια και το απολαύσουμε.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για το Σοκολατένιο Κέικ με κακάο

Αφράτο Μυστικό: Η χρήση σόδας με ξύδι (π.χ. σε συνδυασμό με το γάλα) δίνει εξαιρετικό όγκο και αφράτη υφή, χωρίς τη χρήση πολλών αυγών ή μπέικιν. Αυτή η χημική αντίδραση είναι το κλειδί.

Υλικά: Όλα τα υλικά (ειδικά τα αυγά και το γάλα) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό βοηθάει στην ενοποίηση του μείγματος και δίνει πιο αφράτο τελικό αποτέλεσμα.

Γεύση Κακάο: Για πιο έντονη σοκολατένια γεύση, χρησιμοποιήστε καλό άγλυκο κακάο (π.χ. ολλανδικού τύπου) και βεβαιωθείτε ότι κοσκινίζετε τόσο το κακάο όσο και το αλεύρι.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: