Λυσσάς για Σοκολατόπιτα ; Κι εγώ! Και όταν η λιγούρα χτυπάει κόκκινο, μόνο μια φουλ σοκολατένια εμπειρία μπορεί να την ικανοποιήσει. Γι’ αυτό σου παρουσιάζω την πεντανόστιμη σοκολατόπιτα της κυρίας Βούλας Νταμαλά, μια υπόσχεση για ατελείωτη σοκολατένια απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Ετοιμάσου για μια δόση καθαρής, αξεπέραστης σοκολάτας!
Υλικά
Για το σιρόπι (το φτιάχνουμε πρώτα για να κρυώσει):
2 κούπες νερό (κούπες του νες)
2 κούπες ζάχαρη (κούπες του νες)
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 πρέζα κανέλα
Για το κέικ:
3 αυγά
1 ½ κούπες ζάχαρη (κούπες του νες)
¾ κούπας ηλιέλαιο (κούπες του νες)
1 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κούπες του νες)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ½ κούπες γάλα (κούπες του νες)
3 κουταλιές της σούπας κακάο
Για την γκανάς:
125 γρ. κουβερτούρα
125 ml γάλα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κακάο και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
και να μην υπάρχουν σβώλοι κακάο.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών, εναλλάσσοντας με το γάλα (ξεκινάμε και τελειώνουμε με αλεύρι). Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ή ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε υπερβολικά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια μέτρια φόρμα για κέικ (περίπου 20-22 εκ. διάμετρος).
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν το κέικ είναι έτοιμο, τρυπάμε το κέντρο με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο στη φόρμα. Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σιροπιάζουμε το κέικ:
Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, το τοποθετούμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Με ένα κουτάλι ή μια κουτάλα, περιχύνουμε σιγά σιγά όλο το κρύο σιρόπι πάνω από το κρύο κέικ, φροντίζοντας να απορροφηθεί ομοιόμορφα.
Ετοιμάζουμε την γκανάς:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, αλλά χωρίς να βράσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια, στο ζεστό γάλα.
Αφήνουμε την κουβερτούρα να μαλακώσει για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει εντελώς και να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλιστερή γκανάς.
Περιχύνουμε ομοιόμορφα την γκανάς σοκολάτας πάνω από το σιροπιασμένο κέικ.
Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να σταθεί για λίγη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η γκανάς.
Καλώς να την απολαύσετε! Αυτή η σοκολατόπιτα είναι η απόλυτη ικανοποίηση για κάθε σοκολατομανή!
H συταγή είναι της κας Βούλας Νταμαλα και η εκτέλεση της κας Μαρια Ροβιθακη’s post