Τούρτα σοκολάτας με τυρί μασκαρπόνε
Η τούρτα σοκολάτας με τυρί μασκαρπόνε είναι μια απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις της σοκολάτας και του τυριού. Η σοκολατένια βάση συνδυάζεται άψογα με την πλούσια και κρεμώδη υφή του μασκαρπόνε, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων. Η τούρτα μπορεί να διακοσμηθεί με σοκολάτα, φρέσκα φρούτα ή κρέμα, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη απόλαυση. Απολαύστε αυτήν την εκλεπτυσμένη γλυκιά επιλογή σε ειδικές περιπτώσεις ή απλά για να χαρίσετε μια γλυκιά απόλαυση στον εαυτό σας.
Υφή:
- Η τούρτα είναι αφράτη και μαλακιά, με μια ελαφριά υγρασία.
- Το παντεσπάνι είναι σοκολατένιο και υγρό, ενώ η κρέμα μασκαρπόνε είναι κρεμώδης και απαλή.
- Η γκανάζ σοκολάτας είναι πλούσια και βελούδινη.
Εμφάνιση:
- Η τούρτα είναι εντυπωσιακή και κομψή, με μια ομοιόμορφη επικάλυψη από γκανάζ σοκολάτας.
- Μπορείτε να την διακοσμήσετε με διάφορους τρόπους, όπως με φρέσκα φρούτα, τρούφες σοκολάτας ή σαντιγί.
Συνολικά:
- Η τούρτα σοκολάτας με τυρί μασκαρπόνε είναι ένα απολαυστικό γλυκό που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της σοκολάτας.
- Είναι ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα επίσημο δείπνο.
Αξιολόγηση:
5/5
Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή την τούρτα!
Απαιτούμενα συστατικά:
Παντεσπάνι (ψήνουμε 2 παντεσπάνια από αυτά τα υλικά σε ταψί 35×24 εκ.):
-125 γρ βούτυρο
-100 γρ ζάχαρη
-2 αυγα
-150 γραμμάρια μαλακό λευκό αλεύρι σίτου
– 1/2 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
– 2 μεγάλες κουταλιές ποιοτικό κακάο
-200 ml γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
Γέμιση:
-500 γρ τυρί μασκαρπόνε
-2-3 μεγάλες κουταλιές ζάχαρη άχνη (ή σύμφωνα με το γούστο σας)
-χυμό από 1/2 λεμόνι
– λίγο εκχύλισμα βανίλιας
-170 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
-200 ml γλυκιά κρέμα για σαντιγί
Γλάσο (ganache):
-200 γρ σοκολάτα γάλακτος
-20 γραμμάρια σοκολάτας μαγειρικής
-200 ml κρέμα γάλακτος (φυτική)
Εκτέλεση:
Παντεσπανι:
Ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε τα αλευρωμένα υλικά κοσκινισμένα και τέλος το γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου. Συνδυάστε τα πάντα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 μέρη και ψήνουμε 2 ξεχωριστά παντεσπάνια σε ταψί 35×24 εκ. (ή παρόμοια επιφάνεια), που πρέπει να στρωθεί με χαρτί ψησίματος. (το παντεσπανι είναι πολύ λεπτό…ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου ή προσαρμόζουμε το χρόνο ψησίματος στο φούρνο μας).
Γέμιση:
Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος πάνω από τη σοκολάτα και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν όλα
και να ενωθούν καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το τυρί μασκαρπόνε, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον χυμό από μισό λεμόνι και μετά προσθέτουμε στο κρύο μείγμα σοκολάτας
και κρέμας γάλακτος… ανακατεύουμε όλα καλά.
Γλασσο:
Ρίχνουμε στις σοκολάτες την φυτική κρέμα γαλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν όλα και να ενωθούν καλά. Καλύπτουμε το κέικ με ζεστό γλάσο.
Συναρμολόγηση: παντεσπάνι, γέμιση 1/2, παντεσπάνι, γέμιση 1/2, γλασο.
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο και κόψτε το σε κύβους 3,5×3,5 εκ. ή κατά βούληση.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τούρτα Σοκολάτας…
Για την εύκολη τούρτα σοκολάτας θα χρειαστείτε
Υλικά για το παντεσπάνι
• 200 γρ. + επιπλέον για άλειμμα ταψιών βούτυρο
• 2 φλ. τσαγιού αλεύρι μαλακό
• 3 κ.σ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
• 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
• 3/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
• 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
• 1 κ.γ. αλάτι
• 2 αυγα
• 1/2 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα ή κρέμα γάλακτος πλήρης
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• φιλε αμυγδαλου για το γαρνιρισμα
Υλικά για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
• 670 γρ. μαύρη κουβερτούρα ημίγλυκη, κομμένη σε κομμάτια
• 300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
1 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
2 Βουτυρώνετε 2 ταψάκια (μιας χρήσης) με διάμετρο βάσης 22 εκ. περίπου και τα στρώνετε με χαρτί ψησίματος.
3 Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, τη σόδα και το αλάτι και το αφήνετε στην άκρη. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο και 1 ποτήρι νερό και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοχλάσει. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 1-2 λ.
4 Στη συνέχεια το ρίχνετε σταδιακά στο μπολ με τα ξηρά συστατικά, χτυπώντας διαρκώς με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Μετά, προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη. Τέλος προσθέτετε τη ξινή κρέμα και τη βανίλια και χτυπάτε, πάντα στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5 Ρίχνετε το μείγμα, ισομερώς, στα δύο ταψάκια, ισιώνετε την επιφάνειά τους και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λ. Ελέγχετε αν είναι έτοιμα με μια οδοντογλυφίδα την οποία όταν βυθίσετε στο κέντρο τους αυτή βγει στεγνή και καθαρή. Τα αφαιρείτε από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λ να κρυώσουν. Μέχρι να κρυώσουν φτιάχνετε τη βουτυρόκρεμα.
Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
6 Λιώνετε τα κομμάτια κουβερτούρας σε μπεν μαρί, (ή στο φούρνο μικροκυμάτων αν είστε εξοικειωμένοι). Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.
7 Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
8 Ρίχνετε βροχηδόν τη λιωμένη σοκολάτα στο βούτυρο, συνεχίζοντας διαρκώς το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και έχετε μια αφράτη, σοκολατένια κρέμα.
Για τη συναρμολόγηση
9 Τοποθετείτε το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος.
10 Στρώνετε από πάνω τα 3/4 της σοκολατένιας βουτυρόκρεμας και καλύπτετε με το δεύτερο παντεσπάνι.
11 Αλείφετε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα πάνω από το παντεσπάνι και πασπαλίζετε με το αμύγδαλο φιλέ.
12 Βάζετε τη τούρτα σας στο ψυγείο και την αφήνετε για 5-6 περίπου ώρες. Μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
*** ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ***