Το σούπερ κέικ σοκολάτας είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: ένα απίστευτο κέικ με τόσο πλούσια γεύση, που εγώ το σερβίρω άνετα σαν επίσημο γλυκό. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι ότι δεν χρειάζεται καθόλου σιρόπιασμα ή γέμιση με κρέμα. Στην υφή και την «υγρασία» θυμίζει έντονα το μπράουνι, οπότε, αν είσαι λάτρης αυτού του γλυκού, σίγουρα θα το λατρέψεις! Όπως λένε, η κάθε έξυπνη ιδέα είναι απλή, και αυτή η συνταγή επιβεβαιώνει απόλυτα αυτό το ρητό.


Υλικά 

  • Αλεύρι: 300 γρ.
  • Σκόνη κακάο: 50 γρ.
  • Ζάχαρη: 250 γρ.
  • Αυγά: 3 τεμ.
  • Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Βούτυρο (λιωμένο): 50 γρ.
  • Φυτικό λάδι: 50 γρ.
  • Γάλα: 300 ml

για το Γλάσο

  • Γάλα: 100 ml
  • Ζάχαρη: 50 γρ.
  • Κακάο: 20 γρ.

Πώς θα φτιάξετε το Κέικ Σοκολάτας

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη σκόνη κακάο. Είναι σημαντικό να κοσκινίσω το αλεύρι και το κακάο για να μην έχει σβόλους.

Ανακατεύω τα στερεά υλικά με ένα σύρμα και προσθέτω το μπέικιν πάουντερ.

Σπάω τα αυγά και τα ρίχνω στο μπολ. Προσθέτω επίσης το λιωμένο βούτυρο, το φυτικό λάδι και το γάλα.

Ανακατεύω με το μίξερ, ξεκινώντας σε χαμηλή ταχύτητα και αυξάνοντας σταδιακά, μέχρι να έχω μια λεία σοκολατένια ζύμη. Η ζύμη πρέπει να ρέει από το σύρμα σχηματίζοντας γραμμές.

Αλείφω ένα ταψί 20×26 εκ. με φυτικό λάδι. Αν η φόρμα μου δεν έχει πάτο, στρώνω το εσωτερικό με αλουμινόχαρτο, το τυλίγω στα πλαϊνά και το αλείφω κι αυτό με λάδι.

Αδειάζω τη ζύμη στο ταψί. Αν και απλώνεται μόνη της, μπορώ να την απλώσω ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-35 λεπτά.

Ελέγχω αν είναι έτοιμο με μια οδοντογλυφίδα: αν βγει στεγνή, τότε είναι η ώρα να το βγάλω. Το αφήνω να κρυώσει, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και το αναποδογυρίζω. Έτσι η πάνω επιφάνεια θα είναι εντελώς επίπεδη. Αν χρειαστεί, και το κέικ έχει φουσκώσει πολύ στο κέντρο, μπορώ να το κόψω με ένα μαχαίρι για να ισιώσει.

Πώς θα φτιάξετε το Γλάσο

Για το γλάσο, προσθέτω τη ζάχαρη και το κακάο σε ένα μπολ, και ρίχνω το γάλα.

Βάζω το μείγμα στο μάτι της κουζίνας και το αφήνω να βράσει.

Περιχύνω το κέικ σοκολάτας με το γλάσο που προκύπτει.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 30-35 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 45-50 λεπτά


Χρήσιμα Tips για το Σούπερ Κέικ Σοκολάτας

Χρησιμοποίησε κακάο υψηλής ποιότητας, γιατί η γεύση του κέικ εξαρτάται άμεσα από αυτό.

Μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας στη ζύμη για επιπλέον άρωμα.

Αν θέλεις πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείς να προσθέσεις 1/2 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ στη ζύμη.

Η Συνταγή είναι της Gulya Gladkih