Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Κομπόστα βερίκοκο, ένα γλυκό του κουταλιού που θυμίζει καλοκαίρι όλο το χρόνο! Ειδικά τώρα που είναι στην εποχή τους τα βερίκοκα, είναι η καλύτερη στιγμή να φτιάξουμε τις δικές μας κομπόστες για να τις απολαμβάνουμε και τον χειμώνα. Είναι πανεύκολο και το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό.
Σπιτική Κομπόστα Βερίκοκο

Εύκολη συνταγή για σπιτική κομπόστα βερίκοκο, ιδανική για να απολαύσετε τη φρέσκια γεύση του καλοκαιριού όλο το χρόνο. Με απλά υλικά και γρήγορη εκτέλεση!
Ingredients
- 1 κιλό βερίκοκα, καθαρισμένα (δηλαδή αφού έχουμε αφαιρέσει κουκούτσια και τυχόν χαλασμένα σημεία)
- 400 γραμμάρια νερό (περίπου 2 κούπες)
- 350 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (περίπου 1 3/4 κούπες)
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
- Ξεκινάω πλένοντας πολύ-πολύ καλά τα βερίκοκα. Με ένα μαχαίρι, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ προσεκτικά το κουκούτσι.
Φροντίζω να αφαιρέσω και τυχόν χτυπήματα ή χαλασμένα μέρη.
Αφού έχω καθαρίσει όλα τα βερίκοκα, παίρνω τα βάζα μου (καλύτερα να είναι αποστειρωμένα) και τα γεμίζω με τα μισά βερίκοκα.
Τοποθετώ τα μισά βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, έτσι ώστε να χωρέσουν περισσότερα. - Σε μια κατσαρόλα, ρίχνω το νερό (προς το χλιαρό) και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
Γεμίζω τα βάζα με το σιρόπι μέχρι πάνω, φροντίζοντας να καλύπτονται όλα τα βερίκοκα.
Κλείνω τα βάζα με τα καπάκια τους, σφίγγοντάς τα πολύ-πολύ καλά.
Παίρνω μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζω στον πάτο της μια πετσέτα (αυτό είναι για να μην σπάσουν τα βάζα κατά το βράσιμο).
Τοποθετώ τα βάζα μέσα στην κατσαρόλα.
Γεμίζω την κατσαρόλα με νερό, τόσο ώστε να φτάνει περίπου ένα δάχτυλο πριν από το καπάκι των βάζων. - Ανάβω την εστία σε μέτρια ένταση και αφήνω να βράσει το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό στην κατσαρόλα, μετράω 20 λεπτά και συνεχίζω το βράσιμο.
Όταν περάσουν τα 20 λεπτά, αφαιρώ προσεκτικά τα βάζα από την κατσαρόλα (προσοχή είναι καυτά!) και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.
Έτοιμη η σπιτική μας κομπόστα βερίκοκο! Μπορείτε να τη συνοδέψετε με γιαούρτι, παγωτό, ή να τη βάλετε σε διάφορα γλυκά.
Notes
Tips από εμένα:
Αποστείρωση βάζων: Είναι πολύ σημαντικό να αποστειρώσετε τα βάζα πριν τα χρησιμοποιήσετε, για να διατηρηθεί η κομπόστα για καιρό. Μπορείτε να τα βράσετε σε νερό για 10 λεπτά ή να τα βάλετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά.
Ποικιλία ζάχαρης: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη αν θέλετε την κομπόστα σας πιο ελαφριά, αλλά προσέξτε,
γιατί η ζάχαρη βοηθάει και στη συντήρηση.
Χρήση κουκουτσιών: Κάποιες νοικοκυρές σπάνε μερικά κουκούτσια βερίκοκου, τα βράζουν για λίγο στο σιρόπι και μετά τα αφαιρούν,
γιατί δίνουν ένα ωραίο πικραμύγδαλο άρωμα.