Η στριφτή τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι ένα πιάτο που φέρνει στο μυαλό μας τις γεύσεις της γιαγιάς. Η ζύμη γίνεται πολύ εύκολα και η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα. Εγώ τη λατρεύω, γιατί είναι ένα πλήρες και νόστιμο γεύμα για κάθε στιγμή.
Υλικά
Για τη ζύμη
240ml χλιαρο νερό,
500γρ αλεύρι γοχ,
μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι,
ένα κουταλάκι γλυκού ξύδι,
ένα κουταλάκι γλυκού λάδι
Για την γέμιση
300 γρ φέτα,
λίγο πιπέρι
λίγο πάπρικα γλυκια
Για το αλλειμα των φύλλων
70γρ λάδι
40 γρ βουτυρο
Εκτέλεση
Ζυμώνω μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Μετα από μία ώρα χωρίζω το ζυμάρι σε 9 μπαλίτσες σαν ένα μανταρίνι και τις σκεπάζω για
λίγο.
Κατοπιν ανοίγω μια μια τις μπαλίτσες σε φύλλο 15-20 εκ περίπου.
Παίρνω την πρώτη τριάδα βουτυρώνω ένα ένα και τοποθετώ το ενα πάνω στο άλλο.
Φτιάχνω τρεις τριάδες και τοποθετώ σε αλευρωμένη πετσέτα σκεπάζω και αφήνω να
ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια παίρνω την πρώτη τριάδα και ανοίγω σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορώ.
Χωρίζω στη μέση πασπαλιζω με φέτα και αρχίζω να τυλίγω σε κορδονακι.
Στο ταψί στρώνω λαδόκολλα και αρχίζω να τοποθετώ τα κορδόνια στρίβοντας τα λίγο σε
σχήμα σαλιγκαριού.
Βουτυρώνω με το υπόλοιπο λάδι ραντίζω με λίγο νερό και ψήνω σε καλά προθερμασμενο
φούρνο στους 180 αντιστάσεις στην πρώτη σχάρα από το τέλος για μία ώρα.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η στριφτή τυρόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Ξεκούραση της ζύμης: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Αυτό την κάνει πιο ελαστική και εύκολη στο άνοιγμα.
- Άνοιγμα φύλλου: Μη φοβηθείτε να ανοίξετε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Αυτό θα κάνει την πίτα σας τραγανή και αέρινη.
- Βούτυρο: Το μείγμα με το λάδι και το βούτυρο είναι αυτό που θα δώσει στο φύλλο σας το χρυσαφένιο χρώμα και την τραγανή υφή.
- Ψήσιμο: Το ψήσιμο σε αντιστάσεις και χαμηλή σχάρα βοηθά το κάτω μέρος της πίτας να ψηθεί καλά χωρίς να καεί η επιφάνεια.
ΠΗΓΗ: Rania Kostas Liakopoylos















