Το αγαπημένο μου κρέας είναι το αρνί. Σε όλες τις παραλλαγές – ψητό, μαγειρεμένο, το κεφάλι ….
Ο παππούς μου είχε πρόβατα και τα αρνιά και εσφαζε την άνοιξη και το χειμώνα.
Λατρεύω επίσης το πρόβειο γάλα και το τυρί.
Όταν ο παππούς επέστρεφε στο σπίτι μετά το άρμεγμα των προβάτων, η αδερφή μου και εγώ θα συνοφρυώναμε και θα του έλεγα ότι μύριζε σαν πρόβατο και η γιαγιά μου με έκανε να βγάλω τα ρούχα μου έξω.
Θα έδινα οτιδήποτε για να νιώσω ξανά αυτή τη μυρωδιά και να νιώσω τα χέρια του να με αγκαλιάζουν ….
Χρειάζεσαι:
Ένα συκώτι αρνιού;
Φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδο.
Το αγαπημένο σας λάδι, χρησιμοποίησα ηλιέλαιο και λίγο λάδι.
1-2 κουταλιές της σούπας σπιτικό κέτσαπ (προαιρετικό) ή 1 ίση κουταλιά της σούπας τοματοπολτός
Αλάτι,
μαύρο πιπέρι,
καπνιστή πάπρικα ή λίγο αρωματικό πιπέρι,
κύμινο και ρίγανη.
1 κιλ. κρασί, κατά προτίμηση λευκό ή ροζέ.
Εκτέλεση
Κόψτε το συκώτι σε λωρίδες μεγέθους δακτύλου και βάλτε το σε φρέσκο γάλα για μερικές ώρες, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αφήστε το σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει πολύ καλά.
Ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο σοτάρονται με 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι.
Αφού σιγοβράστε ελαφρώς, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι το κύμινο και ρίγανη. Ανακατέψτε τα και όταν νιώσετε το άρωμά τους, προσθέστε κέτσαπ ή τοματοπολτό. Ρίχνουμε το κρασί και αφού βράσει, προσθέτουμε το συκώτι.
Μαγειρεύετε για λίγο και ανακατεύετε συχνά. Το συκώτι του αρνιού είναι πολύ τρυφερό και δεν πρέπει να μαγειρεύεται πολύ.
Πρέπει να διατηρήσει την ευαίσθητη υφή του. Για μένα, ήταν 10 λεπτά.
Απενεργοποιήστε τη φωτιά και προσθέστε τώρα αλάτι και πιπέρι. Καλύψτε με καπάκι έτσι ώστε να μην στεγνώσει μέχρι να έρθει η ώρα να σερβιριστεί.
Το συκώτι δεν είναι ένα από τα ελαφρύτερα τρόφιμα, γι ‘αυτό σας προτείνω να το σερβίρετε με φρέσκια σαλάτα.
* Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά. Χρησιμοποιήστε τον μέγιστο βαθμό μόνο όταν βάλετε συκώτι. Η υψηλή θερμοκρασία δεν θα της επιτρέψει να απελευθερώσει πολύ υγρό. Μόλις σωταριστούν τα κομμάτια, μειώστε ξανά.
Καλή Επιτυχία