Η τηγανιά χοιρινή είναι ένα φαγητό που θυμίζει οικογενειακές Κυριακές και μαζώξεις γύρω από το τραπέζι. Η γιαγιά Λένα, λοιπόν, μου έδωσε την απλή αλλά συνάμα μοναδική της συνταγή, η οποία είναι απίστευτα γευστική και πραγματικά εντυπωσιάζει όσους τη δοκιμάζουν. Μπορώ να σας πω, λοιπόν, ότι με απλά υλικά και την κατάλληλη προετοιμασία, καταλήγουμε σε ένα πιάτο που είναι αφράτο, ζουμερό και γεμάτο αρώματα!


Υλικά για τη Χοιρινή Τηγανιά

  • 1,5 κιλό χοιρινό κρέας, κομμένο σε μεσαία κομμάτια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Βεγκέτα
  • Πάπρικα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 λεμόνι, ο χυμός του
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση της Συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω καλά το χοιρινό κρέας με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βεγκέτα, πάπρικα, μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού.

Ρίχνω το ελαιόλαδο στο μπολ. Προαιρετικά, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και αφήνω το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να γίνει πιο ζουμερό και τρυφερό.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Μεταφέρω το μαριναρισμένο κρέας με όλα τα υγρά του σε μια γάστρα. Σκεπάζω τη γάστρα και ψήνω για περίπου 1 ώρα. Αφαιρώ το σκέπασμα και ψήνω για άλλα 15 λεπτά, ή μέχρι το κρέας να ροδίσει και να ψηθεί καλά. Σερβίρω τη νόστιμη χοιρινή τηγανιά ζεστή.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2 ώρες αναμονής (προαιρετικά)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά (χωρίς τη μαρινάδα)


Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή

Η μαρινάδα με τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού είναι το μυστικό για την επιτυχία της τηγανιάς στη γάστρα, καθώς κάνει το κρέας απίστευτα τρυφερό.

Μπορείτε να συνοδέψετε την τηγανιά χοιρινή με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή ακόμα και ρύζι, ανάλογα με τα γούστα σας.

Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο μπολ με το κρέας μερικές σκελίδες σκόρδο ή ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως πιπεριές.

Η Συνταγή είναι της κας Λένα Αντωνίου