Ανακαλύψτε μια ιδιαίτερη τούρτα βερίκοκο λεμόνι με μια απαλή, τρυφερή υφή και μια ευχάριστη ελαφριά οξύτητα από το βερίκοκο και το λεμόνι.
Μια μοναδική γεύση που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά
για τη ζύμη:
500 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά
3 φλιτζάνια ζάχαρη
Περίπου 8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πακετάκι μπέικιν πάουντερ (18 γρ.)
Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό αποξηραμένα βερίκοκα (όμορφα πορτοκαλί)
1 λεμόνι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Προαιρετικά: 1 πορτοκάλι (αν χρησιμοποιήσετε μισή δόση όπως στην σημείωση)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα βάζουμε σε νερό να βράσουν για 10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Περνάμε τα βερίκοκα μαζί με το λεμόνι (αφαιρούμε τα κουκούτσια) από μηχανή κιμά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη. Μπορείτε να την ετοιμάσετε και από την προηγούμενη μέρα.
Κρατάμε το νερό όπου έβρασαν τα βερίκοκα, αφού το σουρώσουμε. Θα το χρειαστούμε.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι (ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ) σταδιακά, ένα φλιτζάνι τη φορά.
Όταν η ζύμη γίνει μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια, είναι έτοιμη. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μεγάλα μέρη και από κάθε μέρος παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι (περίπου όσο χωράει στην παλάμη).
Απλώνουμε κάθε μεγάλο κομμάτι ζύμης με τα χέρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (ή αλουμινόχαρτο).
Ψήνουμε τα φυλλα μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Ψήνουμε και το μικρό κομμάτι ζύμης, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη.
Χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση στον κάθε φυλλο ζύμης. Περιχύνουμε κάθε φυλλο με περίπου 6 κουταλιές της σούπας από το νερό όπου έβρασαν
τα βερίκοκα, φροντίζοντας να βραχούν και οι άκρες.
Τρίβουμε το μικρό ψημένο κομμάτι ζύμης και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας.
Αν θέλετε να φτιάξετε μικρότερη τούρτα, χρησιμοποιήστε ακριβώς τη μισή ποσότητα όλων των υλικών. Στην μισή δόση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πορτοκάλι στη γέμιση.