Υλικά
για το παντεσπάνι:
2 αυγά (μεσαία)
70 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
ξύσμα από μισό λεμόνι
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
300 ml γάλα
1 αυγό
90 γραμμάρια ζάχαρη
Λίγη βανίλια
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
8 γραμμάρια ζελατίνη σε σκόνη + 2 κουταλιές της σούπας γάλα
150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 33-35% λιπαρά
για το σιρόπι:
150 ml νερό
30 γραμμάρια ζάχαρη
1½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
για το ζελέ φράουλας:
500 γραμμάρια φράουλες
2 φακελάκια ζελέ φράουλας (για 200 ml νερό το καθένα)
Εκτέλεση
για το παντεσπάνι:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους προσεκτικά. Χτυπάω τα ασπράδια σε καθαρό και στεγνό μπολ με το μίξερ στην αρχή σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Μετά ανεβάζω την ταχύτητα και ρίχνω λίγη-λίγη τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα που να στέκεται όταν γυρίσω το μπολ ανάποδα.
Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και ρίχνω έναν-έναν τους κρόκους, ίσα-ίσα να ανακατευτούν. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τα κοσκινίζω μέσα στο μείγμα των αυγών. Προσθέτω και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, σαν να διπλώνω το μείγμα, για να μην χάσει τον αέρα του.
Στρώνω με λαδόκολλα τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας 23 εκατοστών. Δεν λαδώνω τα πλαϊνά. Ρίχνω μέσα το μείγμα και το στρώνω ομοιόμορφα.
Ψήνω το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά. Δεν ανοίγω τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για να δω αν είναι έτοιμο, το πατάω απαλά στην κορυφή και πρέπει να είναι ελαστικό.
Μόλις το βγάλω από τον φούρνο, το αφήνω να κρυώσει λίγο στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Βάζω τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπολ με τις 2 κουταλιές της σούπας γάλα και την αφήνω να φουσκώσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάω το αυγό με τη ζάχαρη και τη βανίλια με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνω το κορν φλάουρ και ανακατεύω να ενσωματωθεί.
Ζεσταίνω το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, σχεδόν μέχρι να βράσει. Παίρνω λίγο ζεστό γάλα και το ρίχνω σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθεί το αυγό.
Ρίχνω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βάζω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τη φουσκωμένη ζελατίνη. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί.
Σκεπάζω την κρέμα με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε ένα άλλο μπολ μέχρι να γίνει σαντιγί.
Όταν η κρέμα ζαχαροπλαστικής κρυώσει, την ανακατεύω απαλά με τη σαντιγί σε δύο δόσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
για το σιρόπι:
Βάζω το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζω για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον χυμό λεμονιού. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Συναρμολόγηση της τούρτας:
Ισιωνω το παντεσπάνι απο τα εξωγκόματα με μαχαιρι το βάζω σε μια πιατέλα και το σιροπιάζω καλά με το μισό σιρόπι.
Βάζω γύρω-γύρω από το παντεσπάνι το τσέρκι της φόρμας που έψησα το παντεσπάνι.
Απλώνω πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι τη κρέμα.
Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 30-40 λεπτά να σφίξει λίγο η κρέμα.
για το ζελέ φράουλας:
Κόβω τις φράουλες στη μέση ή σε τέταρτα.
Ετοιμάζω το ζελέ φράουλας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά με λιγότερο νερό (περίπου 400 ml για δύο πακέτα). Το αφήνω να κρυώσει λίγο.
Βγάζω την τούρτα από το ψυγείο και απλώνω πάνω στην κρέμα τις φράουλες. Ρίχνω σιγά-σιγά το χλιαρό ζελέ πάνω από τις φράουλες.
Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες, ή καλύτερα όλη τη νύχτα, για να παγώσει καλά το ζελέ.
Καλή απόλαυση!