Αφράτο Κέικ με ξηρούς καρπούς και σταφίδες

Αυτό το κέικ είναι ό,τι πρέπει για να ικανοποιήσει κάθε λιγούρα. Η υφή του είναι αφράτη και γευστική, γεμάτη με την τραγανή υφή από τους ξηρούς καρπούς και τη γλυκιά γεύση από τις σταφίδες. Η συνταγή είναι εύκολη στην παρασκευή της, ακόμα και για αρχάριους ζαχαροπλάστες.

Συστατικά:

500 g αλεύρι γ.ο.χ
125 g χυμός πορτοκαλιού (περίπου 1 πορτοκάλι)
125 g νερό
1 αυγό
90 g ζάχαρης
80 γρ. Σπορέλαιο
8/10 g μαγιά μπύρας
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
20 g Σταφίδες που τις έχουμε μέσα σε νερο
30 γραμμάρια αμύγδαλα
30 γρ. Καρύδια
30 g φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
χυμός πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, και διαλύουμε την μαγιά, και μετα την ζάχαρη.
Στην Συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ , και ρίχνουμε και το αυγό.
Ανακατεύουμε να παρει υφή ζύμης και προσθέτουμε και το λάδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε πλέον με το χερι μέχρι να πάρουμε μία ωραία λεία και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά περίπου.

Εν τω μεταξύ ρίχνουμε στο μπλεντερ τα αμύγδαλα – φουντουκιά – καρύδια λίγη λεπτή φλοίδα πορτοκαλιού και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και χτυπάμε τριφτούν όλα μαζι

Η ζύμη έχει φουσκώσει και την βγάζουμε στον παγκο μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη
και την βουτυρώνουμε με λιωμένο βούτυρο καλα.


Παίρνουμε τις σταφίδες τις στύβουμε με το χέρι και απλώνουμε πάνω στην ζύμη.
Απο πάνω ρίχνουμε το τους τριμμένους ξυρους καρπούς(κρατάμε λίγους για από πάνω) και τυλίγουμε από την μια άκρη σε ρολό.

Κόβουμε τον ρολό στην μέση κατά μήκος αφήνοντας ενωμένη την μια άκρη και τον
πλέκουμε σε κοτσίδα.


Ενώνουμε τις 2 άκρες της κοτσίδα πάνω σε ένα φύλλο ψησίματος και τον βάζουμε στο ταψί
ή σε μια φόρμα τους κέικ κάνοντας μια τρυπα στο χαρτί στην μεση.


Βουτυρώνουμε το κέικ από πάνω και εσωτερικά και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σκεπάζουμε την φόρμα με μία μεμβράνη και την αφήνουμε 1 ώρα στην άκρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά

Γλασσο Ζάχαρης

Ανακατεύομε την άχνη ζάχαρης με το χυμό 1/2 πορτοκαλιού περίπου και γλασάρουμε το
κέικ με γραμμές.

Ετοιμοοοοοοοοοοοοοοο

subscribe to recipe’s youtube Channel here

 

Προηγούμενο άρθροΤο πιο φινετσάτο Μαρμάρινο Κέικ
Επόμενο άρθροΜοσχαράκι Λεμονάτο