Η συνταγή που ακολουθεί για τσουρέκια είναι απλή, εύκολη και εγγυημένη, και το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο και γεμάτο άρωμα τσουρέκι.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σίτου (12-13% πρωτεΐνη)
60 γρ. μαγιά φρέσκια (ή 20-25 γρ. ξερή)
240 ml γάλα χλιαρό (30°C)
100 ml νερό χλιαρό (35°C)
350 γρ. ζάχαρη
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και ζεστό
3 γρ. μαστίχα, αλεσμένη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανιλίνη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (10-12 γρ.)
1 επίπεδο κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο (κακουλέ)
1 πορτοκάλι, ξύσμα
1 λεμόνι, ξύσμα
Για το άλειμμα:

1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας νερό
Για το γαρνίρισμα:

Αμύγδαλα σε νιφάδες

Εκτέλεση

Προετοιμασία:
Προθερμαίνω τον φούρνο 2-3 λεπτα στους 80°C για 2-3 λεπτά και τον σβήνω (για να δημιουργήσω θερμοθάλαμο).
Αφήνω όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου(22 βαθμους περιπου).
Προζύμι (αν χρησιμοποιήσω φρέσκια μαγιά):
Τρίβω τη μαγιά σε ένα μπολ και προσθέτω το χλιαρό νερό (35°C) και 1 κουταλιά της σούπας από τη συνολική ζάχαρη.
Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτω 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύω.
Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να ενεργοποιηθεί για 20 λεπτά στους 35 βαθμους στο θερμοθάλαμο (μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες).

Λιώνω το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να βράσει, και προσθέτω τα μυρωδικά (μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο) και ανακατευω καια φηνω στην ακρη.
Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς να βράσει το γάλα, και το αφήνω να κρυώσει στους 30°C.

Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω τα αυγά με τη βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
Προσθέτω το γάλα με τη ζάχαρη και το προζύμι (αν χρησιμοποιήσω).
Ανακατεύω καλά και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Μετα Ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο σταδιακά(σε 4-5 δοσεις), ζυμώνοντας μέχρι να απορροφηθεί κάθε δόση.
Ζυμώνω μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

Φούσκωμα:
Σκεπάζω τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω να φουσκώσει στο θερμοθάλαμο για 1 ώρα και 40 λεπτά (ή σε θερμοκρασία δωματίου για διπλάσιο χρόνο), μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζω την ζύμη στο πάγκο και της κάνω και μερικά διπλώματα να φυγει ο αέρας

Πλάσιμο:
Χωρίζω τη ζύμη σε 9 κομμάτια (περίπου 230 γρ. το καθένα) και τα πλάθω καλα απ εξω προς τα μεσα σε μπαλίτσες και τα σκεπαζω με μεμβράνη.
Ανοίγω κάθε μπαλίτσα σε κορδόνι και πλέκω τσουρέκια με 3 κορδόνια.
Τα τοποθετώ σε λαδωμένο ταψί ή φόρμα.

Δεύτερο φούσκωμα:
Σκεπάζω τα τσουρέκια με μεμβράνη και τα αφήνω να φουσκώσουν στο θερμοθάλαμο για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήσιμο:
Χτυπάω το αυγό με το νερό και αλείφω τα τσουρέκια.
Πασπαλίζω με αμύγδαλα φιλέ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 38 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσουν).
Αφήνω τα τσουρέκια να κρυώσουν για 10 λεπτά στο φούρνο και μετά τα μεταφέρω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Συμβουλές

Η υπομονή και η καλή διάθεση είναι απαραίτητες για την επιτυχία της συνταγής.
Η θερμοκρασία του χώρου και των υλικών πρέπει να είναι γύρω στους 22°C.
Ο θερμοθάλαμος επιταχύνει το φούσκωμα της ζύμης.
Μην παραζυμώσετε τη ζύμη, γιατί τα τσουρέκια θα γίνουν σκληρά.
Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο βούτυρο, όχι αλεύρι.
Μπορείτε να γαρνίρετε τα τσουρέκια με σουσάμι ή μαυροκούκι αντί για αμύγδαλα.