Η Τυρόπιτα με μπεσαμέλ και τυρί μόλις βγήκε ζεστή-ζεστή από τον φούρνο και φαίνεται υπέροχη, νόστιμη και αφράτη. Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής τυρόπιτας που όλοι αγαπάμε, με τη διαφορά ότι αυτή έχει μια βελούδινη γέμιση μπεσαμέλ που την κάνει απλά ακαταμάχητη. Εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά και την αγαπάει όλη η οικογένεια. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, γιατί είναι πραγματικά μοναδική.
Υλικά για το Φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι για πίτες
- 1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- Λίγη ζάχαρη και αλάτι
- Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
Υλικά για τη Γέμιση
- 2 κούπες γάλα
- 2 φρέσκα αυγά χωριάτικα
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι
- 2 κουταλιές της σούπας σκληρό αλεύρι
- Αλατοπίπερο
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 300 γρ. φέτα
- 2 κουταλιές της σούπας ανθότυρο
Υλικά για το Άλειμμα
- 1 αυγό
- Λάδι
- Λίγο γάλα
- Σουσάμι
Εκτέλεση της Συνταγής
Ξεκίνησα και άνοιξα δικά μου φύλλα και έκανα μια γέμιση με μπεσαμέλ.
Έβαλα σε ένα κατσαρολάκι ελάχιστο νερό και πρόσθεσα το γάλα, τα αυγά, το ψιλό σιμιγδάλι, το σκληρό αλεύρι, αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο. Τα ανακάτεψα πολύ καλά με ένα σύρμα και άναψα το μάτι της κουζίνας να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας διαρκώς. Αφού έγινε η κρέμα, την απέσυρα από το μάτι της κουζίνας και την άφησα να κρυώσει. Εντωμεταξύ, άνοιξα τα φύλλα μου.
Κατόπιν, πρόσθεσα στην κρέμα την τριμμένη φέτα και το ανθότυρο. Έστρωσα την πίτα σε ένα αλουμινένιο ταψί νούμερο 30. Ξεκίνησα και έστρωσα το πρώτο φύλλο στο ταψί, αφού πρώτα είχα λαδώσει το ταψί. Έριξα το μείγμα της γέμισης και από πάνω έβαλα άλλο φύλλο. Συνέχισα έτσι, στο σύνολο με τέσσερα φύλλα, αλείφοντας λάδι το κάθε φύλλο. Χάραξα την πίτα με ένα μαχαίρι σε τριγωνικά κομμάτια. Από πάνω, χτύπησα 1 αυγό με λάδι και λίγο γάλα και άλειψα την πίτα.
Έψησα την τυρόπιτα με μπεσαμέλ στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: Χρόνος αναμονής για τη ζύμη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την Τυρόπιτα
Για να γίνει η ζύμη πιο αφράτη, φροντίστε το νερό και το γάλα να είναι χλιαρά, ώστε να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
Η κρέμα της γέμισης πρέπει να είναι καλά κρύα πριν προσθέσετε τα τυριά, ώστε να μην λιώσουν.
Το τυρί και το ανθότυρο δίνουν στην πίτα μια ιδιαίτερη και πλούσια γεύση. Μην τα παραλείψετε!











