Η Κρέμα Σοκολάτας Βάση Πορτοκάλι είναι ένα απολαυστικό γλυκό ψυγείου που συνδυάζει την αρωματική ζουμερή βάση με τη βελούδινη κρέμα σοκολάτας . Η βάση, η οποία γίνεται χωρίς αυγά , εμποτίζεται με χυμό πορτοκαλιού όσο είναι ζεστή, αποκτώντας μοναδική υγρασία και γεύση. Η τελική υφή είναι υγρή εσωτερικά και τραγανή (λόγω της υφής του κέικ/βάσης) εξωτερικά, κάνοντάς το ιδανικό επιδόρπιο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Βάση (Κέικ):

  • 7 μεγάλες κουταλιές – Αλεύρι
  • 4 μεγάλες κουταλιές – Ζάχαρη
  • 2 μεγάλες κουταλιές – Σοκολάτα σε σκόνη (κακάο)
  • 1 μικρή κουταλιά – Μαγειρική σόδα
  • 1 τεμ. – Ζάχαρη βανίλια
  • 1 ποτήρι – Γιαούρτι
  • 100 μλ – Λάδι
  • 100 μλ – Κρύο γάλα
  • Τριμμένη φλούδα – Δύο πορτοκάλια

Για τον Εμποτισμό:

  • Χυμός – Δύο πορτοκάλια

Για τη Γέμιση (Κρέμα):

  • 500 μλ – Γάλα
  • 300 μλ – Νερό
  • 3 τεμ. – Κρέμες σοκολάτας Ανθος αραβοσίτου (σε σκόνη)
  • 5 μεγάλες κουταλιές – Ζάχαρη
  • 100 γρ. – Σοκολάτα (ψιλοκομμένη)

Παρασκευή

1. Βάση (Ψήσιμο): Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C . Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά για την βάση (αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, σοκολάτα σε σκόνη, βανίλια, φλούδα πορτοκαλιού). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (γιαούρτι, λάδι, κρύο γάλα) και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν (Δεν μπαίνουν αυγά σε αυτό το κέικ).

2. Ψήσιμο: Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί ( π.χ. 30×25 εκ. ) και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο.

3. Εμποτισμός: Περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού τη ζεστή βάση μόλις βγει από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

4. Γέμιση (Κρέμα): Βράζουμε το γάλα (500 μλ) και τη ζάχαρη (5 κ.σ.). Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την κρέμα Ανθος αραβοσίτου (3 φακελάκια) στο νερό (300 μλ) μέχρι να διαλυθεί. Όταν βράσει το γάλα, προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει .

5. Τελείωμα Κρέμας: Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα (100 γρ.) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενσωματωθεί πλήρως στην κρέμα.

6. Συναρμολόγηση & Κρύωμα: Απλώνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στην κρύα βάση και αφήνουμε να κρυώσει, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

7. Σερβίρισμα: Κόβουμε σε κύβους και διακοσμούμε με σαντιγί (προαιρετικά) ή με ξύσμα σοκολάτας/πορτοκαλιού. Δείτε κι άλλα Γλυκά Ψυγείου με Σοκολάτα!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 15 – 20 λεπτά

Χρόνος Αναμονής/Ψυγείου: Τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα )

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες (ενεργός) + Αναμονή


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Υφή και Γεύση

Η Βάση: Το γεγονός ότι η βάση είναι χωρίς αυγά και περιχύνεται με τον χυμό πορτοκαλιού ζεστή , την κάνει εξαιρετικά ζουμερή και αρωματική . Χρησιμοποιήστε ένα σύρμα για να ανακατέψετε και να ενσωματώσετε καλά τα υλικά, χωρίς να χρειαστεί μίξερ.

Η Κρέμα: Η προσθήκη σοκολάτας (100 γρ.) στην κρέμα Ανθος αραβοσίτου (η οποία είναι ήδη σοκολάτα) την κάνει ακόμα πιο πλούσια και έντονη σε γεύση. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κουβερτούρα.

Το Κρύωμα: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το γλυκό να κρυώσει όλη τη νύχτα . Έτσι, η κρέμα θα πήξει τέλεια και ο χυμός πορτοκαλιού θα απορροφηθεί πλήρως από τη βάση, δίνοντας την τελική υγρή υφή .

Τραγανή Υφή: Ο συνδυασμός του χυλού κέικ με σόδα και του υγραμένου πορτοκαλιού δίνει μία ελαφρώς σφιχτή υφή που σε αντίθεση με την κρέμα, δίνει την αίσθηση του “τραγανού” (crisp) κατά τη μάσηση.


 

Σχετικές Συνταγές 

Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού

Εύκολη Μους Σοκολάτας

Εκμέκ Κανταΐφι


Πηγή: coolinarika