Σύμφωνα με την παράδοση, η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή: Ήταν σκληρή και απάνθρωπη με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ άσχημα. Ο γιος της προσπάθησε να τη σώσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Άγιος παρακάλεσε να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν στις 27 Αυγούστου – ημέρα εορτής του Αγίου – φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και τις διαβάζει ο ιερέας, τις μοιράζουν στη γειτονιά, με την ευχή να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Υλικά:

300 γρ.χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
200 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
200 γρ.κρυσταλική ζάχαρη
500 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ.καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ.σταφίδες ξανθιές
1 σφηνάκι κονιάκ η άλλο λικέρ
1/2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. γλ.γαρύφαλο σκόνη

Εκτέλεση:

1)Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
2)Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες με τα χοντροκομμένα καρύδια με ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι.

3)Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε πρώτα το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη
μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
4)Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
5)Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, την κανέλα σε σκόνη,το γαρύφαλο σε σκόνη,τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
6)Λαδώνουμε ένα ταψί αντικολλητικό (28 εκ.)

και στον πάτο καλύπτουμε με λαδόκολλα που την περνάμε με ένα πινελάκι με ελαιόλαδο.
7)Ρίχνουμε τη ζύμη της φανουρόπιτας και ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
8)Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
9)Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

H Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστα γεμιστα με σοκολάτα και καρύδι κουλούρια
Επόμενο άρθροΜεσογειακό Σούσι με ψωμί του τόστ…Δείτε το video