Αυτή η Κοτόπιτα με Φύλλο Σφολιάτας είναι πολύ εύκολη, νόστιμη και λαχταριστή ! Η γέμιση είναι πλούσια και ζουμερή, φτιαγμένη με κοτόπουλο που έχει βράσει σε συμπυκνωμένο ζωμό κρεμμυδιών , κίτρινα τυριά , φέτα και κρέμα γάλακτος . Το αφράτο φύλλο σφολιάτας αγκαλιάζει τη γέμιση, δημιουργώντας ένα φανταστικό κυρίως γεύμα για όλη την οικογένεια!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά για τη Κοτόπιτα

Για τη Βάση & το Ψήσιμο:

  • Φύλλα σφολιάτας – 2 τεμ.
  • Βούτυρο – λίγο (για το άλειμμα της λαμαρίνας)

Για τη Γέμιση:

  • Κοτόπουλο ολόκληρο – περίπου 1,5 kg
  • Κρεμμύδια – 5 μεγάλα (κομμένα στη μέση)
  • Ελαιόλαδο – 2 κσ (για το βράσιμο)
  • Κίτρινα τυριά (τριμμένα) – 400 γρ.
  • Φέτα – 150 γρ.
  • Κόκκινη πιπεριά – 1 τεμ. (ψιλοκομμένη)
  • Πράσινη πιπεριά – 1 τεμ. (ψιλοκομμένη)
  • Αυγά – 2 τεμ.
  • Κρέμα γάλακτος – 250 γρ.
  • Φρυγανιά τριμμένη – λίγη (αν χρειαστεί)
  • Αλάτι, πιπέρι – ανάλογα
  • Μοσχοκάρυδο – μια πρέζα

Εκτέλεση

1. Βράσιμο Κοτόπουλου & Ζωμός: Σε κατσαρόλα, βράζουμε το κοτόπουλο με τα 5 κρεμμύδια (κομμένα στη μέση) και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Το νερό πρέπει ίσα που να σκεπάζει το κοτόπουλο. Όταν βράσει, αφαιρούμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να κρυώσει. Συνεχίζουμε το βρασμό του ζωμού με τα κρεμμύδια με ανοιχτό καπάκι και τον αφήνουμε να συμπυκνωθεί .

2. Προετοιμασία Κοτόπουλου: Μόλις κρυώσει το κοτόπουλο, αφαιρούμε τα κόκαλα (και τις πέτσες) και κρατάμε μόνο το κρέας.

3. Γέμιση (Στερεά): Σε μπολ, ανακατεύουμε το κρέας του κοτόπουλου με τον συμπυκνωμένο ζωμό κρεμμυδιών . Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή αν τα τυριά είναι αλμυρά) και βάζουμε το μοσχοκάρυδο . Προσθέτουμε τα τυριά , τις ψιλοκομμένες πιπεριές και λίγη τριμμένη φρυγανιά (αν το μείγμα είναι πολύ υγρό). Αναμιγνύουμε.

4. Γέμιση (Υγρά): Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε το μίγμα του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε καλά .

5. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε τη λαμαρίνα μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας , πατώντας το με το χέρι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Βάζουμε τη γέμιση κρύα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας . Πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν. Τρυπάμε με ένα πηρούνι ή χαράζουμε την πίτα επιφανειακά με μαχαίρι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 50 λεπτά στους 180°C μέχρι να χρυσίσει .

6. Σερβίρισμα: Αφήνουμε την κοτόπιτα να σταθεί για 10-15 λεπτά στον πάγκο πριν κόψουμε σε κομμάτια. Δείτε κι άλλες αφράτες πίτες με σφολιάτα!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Βρασμού Κοτόπουλου: Περίπου 45-60 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες


 

Χρήσιμα Tips

Ο Ζωμός: Το μυστικό της νοστιμιάς είναι ο συμπυκνωμένος ζωμός κρεμμυδιών ! Το αργό βράσιμο και η συμπύκνωση δίνουν έντονη γεύση που απορροφάται από το κοτόπουλο, κάνοντάς το ζουμερό.

Η Γέμιση: Η γέμιση πρέπει να είναι κρύα όταν μπαίνει στο φύλλο σφολιάτας. Αυτό βοηθάει το φύλλο να φουσκώσει σωστά και να γίνει αφράτο. Αν χρειαστεί, βάλτε τη γέμιση στο ψυγείο για λίγο.

Η Φρυγανιά: Η τριμμένη φρυγανιά λειτουργεί ως συνδετικός παράγοντας και απορροφά την υπερβολική υγρασία από τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος, εξασφαλίζοντας ότι η σφολιάτα θα παραμείνει τραγανή από κάτω.

Το Άλειμμα: Αντί για βούτυρο, μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια της σφολιάτας με χτυπημένο αυγό για να πάρει ένα πιο έντονο χρυσαφένιο χρώμα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κοτόπουλο με Κρέμα Γάλακτος και Μανιτάρια

Εύκολη Τυρόπιτα Σφολιάτας

Κιμαδόπιτα με Σφολιάτα


Η Συνταγή είναι της Γιώτας Αναστασοπούλου