Αυτό το κλασικό μαγειρευτό είναι ένα φανταστικό πιάτο που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Το Χοιρινό με Πρασοσέλινο με Αυγολέμονο  είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της κατσαρόλας που με το αυγολέμονο γίνεται τρυφερό και βελούδινο. Το κρέας γίνεται τρυφερό, τα λαχανικά λιώνουν, και η γεύση είναι εξαιρετική!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Χοιρινό Πρασοσέλινο με Αυγολέμονο

Χοιρινό Πρασοσέλινο με Αυγολέμονο

Φτιάξτε ένα κλασικό χειμωνιάτικο μαγειρευτό με τρυφερό χοιρινό, πράσο και σέλινο, που ολοκληρώνεται με μία πλούσια και βελούδινη σάλτσα αυγολέμονο!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes

Ingredients

Για το Κρέας και τα Λαχανικά

  • 1 κιλό - Χοιρινή σπάλα (κομμένη σε μερίδες)
  • 1 κιλό - Πράσα (καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες)
  • 550–600 γρ. - Σέλινο (με τη ρίζα/σελινόριζα)
  • 1 - Κρεμμύδι (μεγάλο, κομμένο σε φέτες)
  • 6 - Φρέσκα κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)
  • 3 σκ. - Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 75 ml - Ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • 1 κ.γ. - Ζάχαρη (περίπου 1 κ.γ.)
  • 50 ml - Κρασί (λευκό ξηρό)
  • Λίγο - Αλεύρι (για το αλεύρωμα του κρέατος)
  • Λίγο - Αλάτι, Πιπέρι, Τσίλι (νιφάδες, 1/2-1 κ.σ.)
  • Ζεστό - Νερό
  • Λίγο - Δέρμα χοιρινού με λίπος (προαιρετικά, για το σοτάρισμα)

Για το Αυγολέμονο

  • 2 - Αυγά (ολόκληρα)
  • 2-3 κ.σ. - Νερό
  • 1 κ.σ. - Κορνφλάουρ
  • Χυμός από 1–1.5 - Λεμόνι
  • Ξύσμα λεμονιού (από ακέρωτο, προαιρετικά)

Instructions

Προετοιμασία Λαχανικών:

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες το πράσο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε το σέλινο κοτσάνια και φύλλα. Καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τρίβουμε χοντροκομμένα τη σελινόριζα (χρειαζόμαστε περίπου τη μισή).

Προετοιμασία/Σοτάρισμα Κρέατος:

Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό και το αλευρώνουμε ελαφρά. Σε κατσαρόλα, λιώνουμε το λίπος από το δέρμα χοιρινού (αν χρησιμοποιήσουμε). Προσθέτουμε το κρέας σε δύο δόσεις (αφού έχουμε τινάξει το περιττό αλεύρι) και το ροδίζουμε καλά. Το αφαιρούμε.

Σοτάρισμα Λαχανικών: Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ευαίσθητο πράσινο μέρος του πράσου. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε το σκόρδο.

Μαγείρεμα Κρέατος:

Βάζουμε το κρέας πάλι στην κατσαρόλα και μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τα κοτσάνια του σέλινου και το μισό τριμμένο σελινόριζα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε.

Βράσιμο:

Προσθέτουμε 1/2 με 1 κουταλάκι τσίλι (ανάλογα με την ένταση) και καλύπτουμε με ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι.

Προσθήκη Πράσου/Τελείωμα:

Μετά τα 45 λεπτά, προσθέτουμε τις ροδέλες πράσου και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι/πιπέρι. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ομοιόμορφα από πάνω, τα χοντροκομμένα φύλλα σέλινου και το υπόλοιπο τριμμένο σελινόριζα. Δεν ανακατεύουμε πλέον. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά.

Αυγολέμονο:

Χτυπάμε 2 αυγά με χυμό 1–1,5 λεμονιού, 1 κ.σ. κορνφλάουρ και 2–3 κ.σ. νερό. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά).

Δέσιμο:

Σβήνουμε τη φωτιά. Παίρνουμε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε σιγά σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κόψει το αυγό. Ρίχνουμε το όλο μίγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα ταυτόχρονα και κάνουμε λίγες κυκλικές κινήσεις (χωρίς κουτάλι). Ανάβουμε για λίγο την εστία μέχρι να πάρει μία ελαφριά βράση και σβήνουμε αμέσως. Αφήνουμε το φαγητό να δέσει και να παχυρρεύσει λίγο.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή

https://www.youtube.com/watch?v=QaVdVoom5QI



Tips για το Χοιρινό με Πρασοσέλινο με Αυγολέμονο

Σοτάρισμα Κρέατος: Το καλό ροδισμένο κρέας στην αρχή είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» οι χυμοί και να μην βγάλει πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Αυγολέμονο: Για να μην κόψει το αυγολέμονο, προσθέτουμε κορνφλάουρ στο μίγμα του αυγού και προσθέτουμε το ζωμό στα αυγά και όχι το αντίθετο.

Στάδια Λαχανικών: Η σταδιακή προσθήκη των λαχανικών (σέλινο πρώτα, πράσα και φρέσκα κρεμμύδια μετά) εξασφαλίζει ότι όλα θα μαγειρευτούν σωστά στον ιδανικό τους χρόνο και δε θα λιώσουν.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: