Το χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που συνδυάζει την απαλότητα του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών. Επιπλέον, η κρεμώδης σάλτσα αυγολέμονο προσδίδει μια μοναδική γεύση που κάνει αυτό το πιάτο ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια. Ωστόσο, η επιτυχία της συνταγής βασίζεται στην προσεκτική επιλογή των υλικών και τη σωστή τεχνική μαγειρέματος.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Χοιρινό Πρασοσέλινο με Αυγολέμονο

Μια πιατέλα με λαχταριστό χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο, έτοιμο για σερβίρισμα

Φτιάξε το πιο ζουμερό και νόστιμο χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς. Ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που συνδυάζει τέλεια τις γεύσεις του κρέατος με τα λαχανικά και την κρεμώδη σάλτσα

Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 50 minutes

Ingredients

Για το κύριο πιάτο:

  • 1 ½ κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε μερίδες
  • Ένα μάτσο σέλινο
  • Μία σελινόριζα όχι πολύ μεγάλη
  • Τρία μεγάλα πράσα
  • Ένα ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Ένα κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • Δύο κρόκοι αυγών
  • Δύο λεμόνια
  • Δύο κουταλιές κορν φλάουρ

Instructions

Αρχικά, καθαρίζω το σέλινο προσεκτικά και το ζεματίζω για 2-3 λεπτά σε άφθονο βραστό νερό. Έπειτα, το στραγγίζω καλά για να φύγει όλο το νερό. Παράλληλα, καθαρίζω τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα οποία κόβω σε ροδέλες περίπου 2 εκατοστών.

Σοτάρισμα του Κρέατος

Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρω ελαφρά το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια, το βγάζω με τρυπητή κουτάλα και το αφήνω στο πιάτο.

Μαγείρεμα των Λαχανικών

Προσθέτω το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το σέλινο, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρω όλα μαζί μέχρι να μαραθούν και να μυρίσουν υπέροχα.

Βράσιμο του Φαγητού

Ρίχνω ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτω λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του. Εάν χρειάζεται, προσθέτω λίγο ακόμη νερό.

Παρασκευή του Αυγολέμονου

Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, παίρνω αρκετό ζουμί από την κατσαρόλα και το βάζω σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτω το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Ολοκλήρωση με Αυγολέμονο

Χτυπάω τους κρόκους με τον χυμό των δύο λεμονιών και τα ρίχνω μέσα στη δεμένη σάλτσα, ανακατεύοντας γρήγορα. Τέλος, περιχύνω το φαγητό με το αυγολέμονο και κουνάω την κατσαρόλα για να κατανεμηθεί παντού.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Intze

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή

  • Σωστό σοτάρισμα: Το σοτάρισμα του κρέατος στην αρχή είναι απαραίτητο για να «θωρακιστεί» και να κρατήσει όλους τους χυμούς του, κάνοντάς το πιο ζουμερό.
  • Αυγολέμονο χωρίς λάθη: Πάντα προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό ζουμί στο αυγό και όχι το αντίθετο, για να μην «κόψει».
  • Ζουμάκι για βούτες: Το φαγητό είναι πεντανόστιμο όταν μείνει με αρκετό ζουμί για να βουτήξεις το ψωμάκι σου!