Το ψαρονέφρι είναι ένα από τα πιο τρυφερά κομμάτια του χοιρινού, και σε αυτή τη συνταγή το απογειώνουμε με μια πλούσια λεμονάτη σάλτσα δεμένη με καλαμποκάλευρο και αρωματισμένη με θυμάρι και την ένταση του ούζου ή του κρασιού. Ένα γρήγορο και εντυπωσιακό πιάτο!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά (Για 4 Άτομα)
Για το Ψαρονέφρι:
- 800 γραμμάρια – Ψαρονέφρι
- 3 κουτ. σούπας – Καλαμποκάλευρο (για πανάρισμα)
- Λίγο – Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Για τη Σάλτσα:
- 1 – Λεμόνι (φρέσκος χυμός)
- 1 σφηνάκι – Ούζο ή 100 ml Λευκό κρασί
- 1 κουτ. σούπας – Καλαμποκάλευρο (για το δέσιμο)
- 1 κουτ. σούπας – Θυμάρι (ξερό)
- 1 ποτήρι – Χλιαρό νερό
- Λίγο – Αλάτι
- Λίγο – Πιπέρι
- Λίγο – Μπούκοβο (ή νιφάδες τσίλι)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Ψαρονεφριού:
Κόβουμε σε φιλετάκια το ψαρονέφρι . Τα αλατοπιπερώνουμε και τα πανάρουμε στο καλαμποκάλευρο (3 κουταλιές σούπας).
Τηγανίζουμε τα φιλετάκια σε λίγο ελαιόλαδο ίσα που να πάρουν χρώμα – όχι παραπάνω , αλλιώς θα σκληρύνουν .
Σβήνουμε με το ούζο ή το κρασί (όπως προτιμάτε).
Β. Δέσιμο και Ολοκλήρωση Σάλτσας:
Διαλύουμε το καλαμποκάλευρο (1 κουταλιά σούπας) σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι όπου βρίσκεται το κρέας μας. Ανακατεύουμε καλά.
Ελέγχουμε τη σύσταση της σάλτσας: αν είναι πολύ πηχτή , προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Αν είναι αραιή , συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι ακόμη, διαλυμένο σε κρύο νερό.
Προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι και το μπούκοβο .
Στίβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε το χυμό του στη σάλτσα, μαζί με το θυμάρι .
Γ. Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε τα φιλετάκια ψαρονεφριού με τη ζεστή σάλτσα πάνω από ρύζι μπασμάτι ή πουρέ ή με ζυμαρικά , ό,τι προτιμάτε.
Συνοδευτικό tip: Το ρύζι μπορεί να γίνει πιο αρωματικό και γευστικό αν προσθέσετε ψιλοκομμένες ωμές πιπεριές και φρέσκο κρεμμυδάκι στο μαγείρεμά του.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Ζουμερό Ψαρονέφρι και Ισορροπημένη Σάλτσα
Ψαρονέφρι: Το μυστικό για το τρυφερό ψαρονέφρι είναι το γρήγορο ψήσιμο/τηγάνισμα . Σοτάρετε το πολύ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Θα ολοκληρώσει το μαγείρεμα μέσα στη σάλτσα.
Καλαμποκάλευρο: Το καλαμποκάλευρο (ή το κορν φλάουερ) δίνει μια διαύγεια στη σάλτσα, χωρίς να την θολώνει . Να θυμάστε να το διαλύετε πάντα σε κρύο ή χλιαρό νερό, όχι ζεστό , για να μην σβολιάσει.
Αλκοόλ: Το ούζο δίνει μια έντονη και γλυκάνιση νότα που ταιριάζει με το χοιρινό. Το κρασί δίνει πιο φρουτώδη και κλασική γεύση. Η επιλογή εξαρτάται απόλυτα από τα γούστα σας.
Λεμόνι: Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και το θυμάρι στο τέλος , αφού έχει δέσει η σάλτσα. Έτσι διατηρούνται ζωντανά τα αρώματά τους.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Χοιρινό με Πορτοκάλι και Μουστάρδα
Μανιτάρια με Ούζο και Κρέμα Γάλακτος
Η Συνταγή είναι από την ομάδα Η παρέα του παππού Τάσου και της Μαρίας Ιντζέ









