Τα ψωμάκια βουτύρου είναι μια απόλαυση για τους λάτρεις των αρτοσκευασμάτων.
Αυτά τα αφράτα, γλυκά ψωμάκια με την απαλή βελούδινη υφή τους θα σας ταξιδέψουν.
Η συνταγή αυτή, αν και χρονοβόρα, αξίζει τον κόπο για το αποτέλεσμα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να φτιάχνουμε αυτά τα υπέροχα ψωμάκια! (εγώ έκανα τα μισά μονο με βουτυρο και στα άλλα μισα εβαλα και μαρμελάδα)

Υλικά:

450 γρ. αλεύρι
100 ml. γάλα
100 ml. νερό
18 γρ. νωπη μαγιά (ή 6 γραμμάρια ξηρή μαγιά στιγμιαίας)
4 κρόκοι αυγών
110 γρ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
80 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 βανίλια
20 γρ. βούτυρο για το άλειμμα της ζύμης
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα ποτηρι μεγλο ανακατεύουμε το γάλα με το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Σ ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια
και χτυπάμε με μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο το αλάτι και χτυπάμε
Τέλος προσθετουμε και το μείγμα με τη μαγιά και ανακατευουμε με μια μαριζ.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε
λίγο ακόμα αλεύρι.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο , σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1,5 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την κοβουμε στα 2 και πλάθουμε σε ορθογώνιο ή τετράγωνο φύλλο πάχους περίπου 7 χιλιοστών.
Αλείφουμε με βούτυρο και και κόβουμε με μαχαιρι ή την ροδέλα της πιτσας λωρίδες 3-4 εκ φαρδος τυλίγουμε σε ρολάκια.

Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους και τα πασπαλίζουμε με λιγη αχνη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 45-60 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Ψήνουμε τα ψωμάκια για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρισμα: Αφήνουμε τα μπουνς να κρυώσουν λίγο πριν τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.

Συμβουλές:

Μπορείτε να γεμίσετε τα ψωμάκια με διάφορες κρέμες(π.χ λεμονιού) ή μαρμελάδες.
Για ένα πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στη ζύμη.