Τα Ψωμάκια για μνημόσυνο είναι ένα έθιμο που κρατάει από παλιά. Το άρωμα από το μαχλέπι και τη μαστίχα γεμίζει το σπίτι και μας θυμίζει γλυκές αναμνήσεις. Είναι ψωμάκια που δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην παρασκευή τους, αλλά χρειάζονται χρόνο και υπομονή.
Υλικά
2 κιλα αλευρι,
70 γρ νωπη μαγια ή 2 φακελα ξηρη,
1 1/2 ποτηρι ζαχαρη,
1 ποτ. καλαμποκελαιο,
7 γρ. Μαχλεπι σκονη,
4 γρ. Μαστιχα σκονη,
1/2 κ. γλ. αλατι,
1 κ.γλ. γεματο κανελλα,
μελι κ ζαχαρη αχνη για την επικαλυψη.
Εκτέλεση
Σε λιγο χλιαρο νερο διαλυουμε τη μαγια κ την αφηνουμε 10-15 λεπτα ν αφρισει.
Σε μια λεκανη ανακατευουμε αλευρι, ζαχαρη, λαδι, μαχλεπι, μαστιχα, κανελλα, αλατι , τη διαλυμμενη μαγια κ προσθετοθμε χλιαρο νερο εως οτου εχουμε μια ζυμη , που δεν κολλαει στα χερια.
Αφηνουμε σκεπασμενη σε ζεστο μερος (εγω αναψα το φουρνο στους 50, τον εσβησα κ την αφησα μεσα) για 30-40 λεπτα, για ν φουσκωσει, την ξαναζυμωνουμε κ την ξαναφηνουμε για 30-40 λεπτα.
Συμφωνα μ τη συνταγη βαζουμε τη ζυμη σ ενα λαδωμενο ταψι κ ξαναφηνουμε ν φουσκωσει παλι για 45 λεπτα ή και παραπανω.
Εγω εκοψα κομματια των 80 γρ. , τα επλασα ψωμακια, τα αραδιασα σε ταψι στρωμμενο μ λαδοχαρτο κ περιμενα φυσικα ν φουσκωσουν (σχεδον 2 ωρες τ αφησα).
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους μεχρι ν παρει χρωμα κ μετα χαμηλωνουμε στους 160!
Ο χρονος ψησιματος ποικιλλει αναλογα το φουρνο κ το μεγεθος του αρτου.
Εγω τα εψησα για 25 λεπτα κ εγιναν τελεια. Αφου κρυωσουν τ αλειφουμε με μελι κ τα πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη!
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Ψωμάκια για μνημόσυνο σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Η μαγιά: Βεβαιωθείτε ότι το νερό που θα χρησιμοποιήσετε για τη μαγιά είναι απλά χλιαρό και όχι καυτό, για να μην την “κάψετε”.
- Το ζύμωμα: Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να μην κολλάει στα χέρια σας, ώστε να γίνει λεία και αφράτη.
- Το φούσκωμα: Το ζεστό μέρος είναι κλειδί για να φουσκώσει η ζύμη σωστά. Μπορείτε να ακολουθήσετε το tip με τον φούρνο ή απλά να την αφήσετε σε ένα σημείο χωρίς ρεύματα.
- Το ψήσιμο: Μην βιαστείτε να τα βγάλετε από τον φούρνο. Όταν πάρουν χρώμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ψήστε τα μέχρι να είναι σίγουρα ψημένα και στο εσωτερικό τους.
- Η επικάλυψη: Το μέλι και η ζάχαρη άχνη δίνουν την τελική γλυκιά πινελιά και το άρωμα που ταιριάζει στα ψωμάκια.
H Συνταγή είναι της Tzeni Tsanaktsidou











