Αγνόπιτες Κρήτης

Γεύση:

  • Απλή, αλλά γευστική, με την ξινομυζήθρα να δίνει μια αλμυρή και δροσερή γεύση που ισορροπεί τέλεια με το ελαιόλαδο.
  • Η ζύμη είναι μαλακιά και αφράτη, με ελαφριά τραγανή υφή στο εξωτερικό.

Υφή:

  • Η ζύμη αγκαλιάζει απαλά τη γέμιση, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο.
  • Η ξινομυζήθρα έχει μια ελαφρώς τυρένια υφή, που προσθέτει μια ευχάριστη αίσθηση στο μάσημα.

Εμφάνιση:

  • Χρυσαφένιες και λαχταριστές, με όμορφα πτυχώσεις στη ζύμη.
  • Η ξινομυζήθρα διακρίνεται αχνά μέσα από τη ζύμη, προσθέτοντας μια πινελιά λευκού.

Παράδοση:

  • Παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, με πλούσια ιστορία και γαστρονομική σημασία.
  • Συνήθως φτιάχνεται με ξινομυζήθρα, αλλά μπορεί να γίνει και με άλλα τυριά, όπως φέτα ή ανθότυρο.
  • Ιδανικό για πρωινό, σνακ ή ακόμα και ως ορεκτικό.

Συνοψίζοντας:

  • Οι αγνόπιτες Κρήτης είναι μια γευστική και θρεπτική επιλογή, με πλούσια παράδοση.
  • Η απλή, αλλά γευστική συνταγή, σε συνδυασμό με την αγάπη και την φροντίδα με την οποία φτιάχνονται, τις καθιστά ένα ξεχωριστό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά

    • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 70ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 30ml τσικουδιά
    • 30ml χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι
    • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
    • 230ml νερό χλιαρό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

    • 400γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

  • ελαιόλαδο
  • μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη και κανέλα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε το νερό σε 2-3 δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να πάρετε μια ζύμη «αγνιά», μαλακή κι ελαστική δηλαδή, που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 22 κομμάτια και την πλάθετε σε μπαλάκια, που αφήνετε να ξεκουραστούν σε βαμβακερή πετσέτα. Τα σκεπάζετε με μια δεύτερη πετσέτα.

Σε ένα μπολ ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τη σπάτε με ένα πιρούνι. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλά πιτάκια. Τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από 1 κουτ. γλυκού μυζήθρα και ξεκινάτε να τραβάτε τη ζύμη λίγο λίγο από τριγύρω και να την ανασηκώνετε προς το κέντρο, πάνω από το τυρί. Στο τέλος θα δημιουργήσετε ένα πουγκάκι και το τυρί θα κρυφτεί εντελώς. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνετε 1 δάχτυλο ελαιόλαδο περίπου.

Τοποθετείτε στον πάγκο τα «πουγκάκια» και με έναν πλάστη τα πιέζετε και τα ισιώνετε πάνω κάτω να πλατύνουν και να γίνουν σαν στρογγυλές τηγανίτες. Κάνετε μια δοκιμή ρίχνοντας ένα μικρό κομματάκι ζύμης στο λάδι. Αν τσιτσιρίσει αμέσως, είναι έτοιμο για τηγάνισμα.

Ρίχνετε ένα ένα τα πιτάκια και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά. Τα βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί ψησίματος να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα ή, αν προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα.

 

Πηγή: olivemagazine

Προηγούμενο άρθροΈνα φαγητό για Κυριακάτικο Τραπέζι
Επόμενο άρθροΜους σοκολάτα με μήλο