Αυτή η συνταγή για αλμυρό κέικ με τυρί είναι ιδανική για όσους θέλουν ένα γρήγορο, εύκολο και νόστιμο πιάτο. Φτιάχνεται σε ένα μπολ, χωρίς μίξερ, και είναι γεμάτη με φέτα, τυρί και αρωματικά υλικά.

Υλικά:

  • 300 γρ. γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος
  • 4 αυγά
  • 120 ml λάδι
  • 60 ml λιωμένο βούτυρο
  • 250 g φέτα τριμμένη
  • 80 g τυρί κίτρινο τριμμένο
  • 320 g αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το γιαούρτι, τη σόδα ψησίματος και τα αυγά. Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέστε το λάδι και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίστε να ανακατεύετε.
  3. Ρίξτε τη φέτα, το τυρί κιτρινο και ανακατέψτε απαλά.
  4. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  5. Σιγά σιγά προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  6. Η ζύμη θα είναι αρκετά πηχτή.
  7. Λαδώστε ένα ταψί 20-22 εκ. με λαδόκολλα.
  8. Ρίξτε τη ζύμη στο ταψί και απλώστε την ομοιόμορφα.
  9. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και ένα σουβλάκι να βγει καθαρό από το κέντρο.
  10. Αφήστε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά στη ζύμη, όπως ψιλοκομμένα ελιές, πιπεριές, ζαμπόν ή μανιτάρια.
  • Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί με έντονη γεύση, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
  • Αν θέλετε το κέικ να είναι πιο αφράτο, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα μαζί με το αλεύρι.
  • Σερβίρετε το κέικ ζεστό ή κρύο, ως πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Καλή όρεξη!

Photo: Цветана Йончева-Иванова

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Συστατικά: 

165 γρ. Αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
1 λεμόνι (ξύσμα)
1 φλιτζάνι (200 γρ.) Ζάχαρης
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1,5 φλιτζάνια (225 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ (6 γρ.)
για το γλάσσο:
1 πορτοκάλι (χυμός)
1/4 φλιτζάνι (30 γρ.) Ζάχαρης σε σκόνη

Εκτέλεση:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C.
Λιώνουμε το βούτυρο κομμένο σε τεμάχια στο φούρνο μικροκυμάτων (για 30 δευτερόλεπτα, και ίσως 10 δευτερολέπτων ακόμη, ανάλογα με τις ανάγκες). Αφήστε το να κρυώσει.

2. Σε ένα μπολ, συνδυάστε το τριμμένο ξύσμα από δύο πορτοκάλια, το χυμό τους και το ξύσμα του λεμονιού.

3. Σε ένα χωριστό μεγαλύτερο μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το παραπάνω μείγμα εσπεριδοειδών (ξύσμα και χυμό) και χτυπήστε λίγο περισσότερο. Ανακατέψτε το αλεύρι και το μπεικιν παουντερ και αναμείξτε μέχρι να συνδυαστούν καλα.

 

4. Λιπάνετε ένα ταψί (23 cm) (με αποσπώμενο πάτο) με βούτυρο και αλεύρι. Χρησιμοποίησα χαρτί ψησ’ιματος για το κατώτατο σημείο και απλώς βουτύρωσα τις πλευρές. Ρίξτε το μείγμα και το ισιώστε με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε στους 175 ° C για 30-35 λεπτά, μέχρι ελαφρώς να πάρει ωραίο χρώμα. Απενεργοποιήστε το φούρνο και αφήστε το κέικ μέσα στο φούρνο για πέντε λεπτά.

5. Όταν το κέικ είναι σχεδόν έτοιμο, ετοιμάστε το γλάσσο. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με ζάχαρη άχνη. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά και το περνάμε μέσα από ένα πλέγμα.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το αφαιρέσετε από την φόρμα και ρίξτε με ένα κουτάλι το πορτοκαλί σιρόπι.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΕλληνική Σοκολάτα Μπακλαβά Θεϊκή
Επόμενο άρθροΣφολιατίνια μαντηλάκια με κρέμα σοκολάτας σιροπιαστά