Το Αραβικό Κέικ (Kodrit kadir) είναι ένα γλυκό που πραγματικά με μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Είναι ένα κέικ διαφορετικό από τα άλλα, καθώς συνδυάζει δύο υφές και γεύσεις σε ένα: μια υπέροχη, βελούδινη κρέμα καραμελέ και ένα αφράτο κέικ σοκολάτας. Το πιο εντυπωσιακό είναι ο τρόπος ψησίματος, όπου το κέικ ανεβαίνει από μόνο του στην κορυφή, κάνοντας το γλυκό ακόμα πιο ξεχωριστό.
Υλικά για την Κρέμα Καραμελέ
- 1/3 κούπας ζάχαρη (για την καραμέλα)
- 800 ml γάλα
- 5 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 βανίλιες
Υλικά για το Κέικ
- 1 αυγό
- 1/2 κούπα γάλα
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα λάδι
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση της Συνταγής
Για αρχή, βάζω το 1/3 της κούπας ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Μόλις είναι έτοιμη, τη ρίχνω στη φόρμα μου και την αφήνω να κρυώσει καλά.
Όσο η καραμέλα κρυώνει, φτιάχνω τις δύο κρέμες μου. Ξεκινάω με την κρέμα καραμελέ. Χτυπάω τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και στη συνέχεια ρίχνω το γάλα και χτυπάω ξανά.
Σε άλλο μπολ, χτυπάω το αυγό, το γάλα, τη ζάχαρη και το λάδι. Μετά, βάζω το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Έχουμε πλέον έτοιμες και τις δύο κρέμες μας.
Πρώτα ρίχνω την κρέμα καραμελέ μέσα στη φόρμα και μετά σιγά-σιγά το μείγμα του κέικ, φροντίζοντας να πάει παντού.
Βάζουμε τη φόρμα μας μέσα σε ένα ταψί με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου. Όταν δοκιμάσουμε με οδοντογλυφίδα ότι το κέικ είναι έτοιμο, βάζουμε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτάκια, για να γίνει καλά και η κρέμα.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά και μετά το γυρίζω σε ένα πιάτο.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα
Επιπλέον Χρόνος: Αναμονή για να κρυώσει
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά + χρόνος ψύξης
Χρήσιμα Tips για το Αραβικό Κέικ
Για να βγει τέλειο το Αραβικό Κέικ (Kodrit kadir), είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε πρώτα την κρέμα καραμελέ και μετά το μείγμα του κέικ. Κατά το ψήσιμο, το κέικ θα ανέβει από πάνω, ενώ μετά, όταν το γυρίσετε, η κρέμα θα έρθει από κάτω.
Προσέξτε να μην κάψετε την καραμέλα. Μόλις πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, κατεβάστε την από τη φωτιά.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το αναποδογυρίσετε, για να μη σπάσει.









