Δεν υπάρχει πιο νόστιμο φαγητό από το Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο. Το αρνάκι γίνεται τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα, και οι πατάτες απορροφούν όλους τους χυμούς του κρέατος, με αποτέλεσμα να είναι τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα. Είναι το ιδανικό φαγητό για να ευχαριστήσεις τους αγαπημένους σου.


Υλικά 

Για αυτή την κλασική συνταγή, θα χρειαστούμε:

  • 1 Αρνίσιο μπούτι
  • Περίπου 1 κιλό Πατάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό από 1 Λεμόνι
  • 1 κ.σ. Ρίγανη
  • 4-5 Σκελίδες Σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι Νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το αρνίσιο μπούτι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Κάνουμε μικρές τρύπες στο κρέας με ένα μαχαίρι και τοποθετούμε μέσα σε αυτές κομμάτια σκόρδου.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνί από όλες τις πλευρές.
Περιχύνουμε το αρνί με το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά (ιδανικά για 1-2 ώρες).

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυδωνάτες ή σε στρογγυλές φέτες.
Τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετούμε το αρνί σε ένα μεγάλο ταψί.
Απλώνουμε τις πατάτες γύρω από το αρνί.
Περιχύνουμε το αρνί και τις πατάτες με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί (περίπου 1 φλιτζάνι).
Ψήνουμε για περίπου 2,5 – 3 ώρες, ή μέχρι το αρνί να μαλακώσει και οι πατάτες να ροδίσουν.

Στη μέση του ψησίματος, γυρίζουμε το αρνί από την άλλη πλευρά για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Αν οι πατάτες ροδίσουν πολύ πριν το αρνί είναι έτοιμο, τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 2,5 – 3 ώρες.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 – 3,5 ώρες.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Μαρινάρισμα κρέατος (30 λεπτά έως 2 ώρες).

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Αρνί

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Μαρινάρισμα: Το μαρινάρισμα του αρνιού με λεμόνι και μπαχαρικά είναι πολύ σημαντικό για να γίνει το κρέας πιο τρυφερό και αρωματικό.
  • Πατάτες: Αν οι πατάτες σας ροδίσουν πολύ πριν το αρνί είναι έτοιμο, μπορείτε να τις σκεπάσετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Ψήσιμο: Μην παραλείψετε να γυρίσετε το αρνί στη μέση του ψησίματος για να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

H Συνταγή/Φωτό είναι της κας Litsa Kokkoni