Φτιάξτε το πιο αφράτο και μυρωδάτο ζυμωτό ψωμάκι στο σπίτι με αυτή την απλή συνταγή. Η γάστρα θα δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για ένα ψωμί με τραγανή κρούστα και μαλακή ψίχα. Απολαύστε τη μοναδική μυρωδιά που θα γεμίσει την κουζίνα σας!
Υλικά:
5 κούπες του καφέ αλεύρι
2 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά
3 κούπες του καφέ χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη)
2 κουτάλια της σούπας κοφτά αλάτι
1/2 κουταλάκι του καφέ ζάχαρη
1 μικρό φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, βάζετε το αλεύρι.
Προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι.
Ρίχνετε το χλιαρό νερό και ζυμώνετε για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα νερό.
Σκεπάζετε το ζυμάρι με ζελατίνα και μια πλαστική σακούλα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 25 έως 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Λαδώνετε τη γάστρα σας.
Μεταφέρετε το φουσκωμένο ζυμάρι στη γάστρα και το αφήνετε για άλλα 10 λεπτά να φουσκώσει ελαφρώς.
Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια του ζυμαριού με σουσάμι.
Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα έως 1 ώρα και 10 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας (ίσως χρειαστεί λιγότερο).
H συνταγή είναι της κας Marianthi Kalogiros