Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ λεμονιού που απλώνεται σε όλο το σπίτι. Αυτή η απλή συνταγή θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα στη δημιουργία ενός υπέροχου κέικ, ιδανικού για το απογευματινό σας τσάι. Το μυστικό για την επιτυχία του κέικ μας έγκειται στην ξεχωριστή προετοιμασία των ασπραδιών και των κρόκων, καθώς και στη σωστή ενσωμάτωση των υλικών.
Υλικά:
6 αυγά (μεγέθους C1)
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμάρια ζάχαρη (200 γραμμάρια για τα ασπράδια και 100 γραμμάρια για τους κρόκους)
150 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Πρέζα αλάτι
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Για το γλάσο:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Ζεστό νερό ή χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 1,5-2 λίτρων.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ μέχρι να σχηματιστεί μια μαρέγκα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά 200 γραμμάρια ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λαμπερή μαρέγκα.
Στους κρόκους προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γραμμάρια) και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Επίσης στους κρόκους προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, καθώς και μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε απαλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων λίγη από την μαρέγκα και το αλεύρι με το baking powder (κοσκινισμενα) ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Τέλος προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να μην “κάτσει” η ζύμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξύλινο σουβλάκι όταν το τοποθετήσουμε στο κέντρο του κέικ.
Ενώ το κέικ κρυώνει, φτιάχνουμε το γλάσο αναμειγνύοντας τη ζάχαρη άχνη με ζεστό νερό ή χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα.
Αφού κρυώσει εντελώς το κέικ, το περιχύνουμε με το γλάσο και διακοσμουμε με ξυσμα λεμονιου και το σερβίρουμε.
Tips:
Για ένα πιο έντονο άρωμα λεμονιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά λεμόνια.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη λίγα σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας.
Για ένα πιο υγρό κέικ, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γιαούρτι στη ζύμη.







