Τα Πατατοπιτάκια με μπέικον αποτελούν ίσως από τα πιο αγαπημένα μου που φτιάχνω, ακριβώς όπως τα έκανε η θεία μου, τα οποία παλιά τα εφτιαχνε όταν είχε φίλες, καθώς είναι γρήγορα χωρίς μαγιά με υπέροχη γέμιση από πατάτα. Είναι τόσο εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, άρα είναι ιδανικά για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο σνακ για την οικογένεια και τους φίλους μας, επομένως η επιτυχία είναι εγγυημένη. Μέσα τους κρύβουν μια πολύ νόστιμη γέμιση από πατάτα και μπέικον.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Πατατοπιτάκια με μπέικον

Πατατοπιτάκια με μπέικον

Φτιάξτε γρήγορα και αφράτα Πατατοπιτάκια με μπέικον. Μια εύκολη συνταγή χωρίς μαγιά με πεντανόστιμη γέμιση πατάτας.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes

Ingredients

Ζύμη:

  • 320 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. ξύδι 9%
  • 1 αυγό
  • 80 ml φυτικό λάδι
  • 150 ml ζωμό πατάτας (ή 130-150 ml νερό)
  • 1/3 κ.γ. αλάτι

Γέμιση:

  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 100 γρ. μπέικον/πανσέτα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το Άλειμμα:

  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι (για άλειμμα της ζύμης)
  • 1 κρόκος αυγού + 1 κ.γ. νερό

Instructions

Βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τον ζωμό τον στραγγίζω σε ένα ποτήρι και τον αφήνω να κρυώσει. Τον χρησιμοποιούμε για τη ζύμη. Τις βρασμένες πατάτες τις πολτοποιώ με τον πολτοποιητή σε πουρέ.
Το μπέικον το κόβω σε μικρούς κύβους και το κρεμμύδι το ψιλοκόβω. Στην αρχή τσιγαρίζω λίγο το μπέικον και προσθέτω το κρεμμύδι. Όλα τα τσιγαρίζω μέχρι να ροδίσουν.
Την πατάτα την πολτοποιώ ακόμα μια φορά με τον πολτοποιητή και προσθέτω το περιεχόμενο του τηγανιού. Όλα τα ανακατεύω καλά. Βάζω αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Τη γέμιση την αφήνω να κρυώσει.


Για τη ζύμη χρειάζομαι αλεύρι, ζωμό πατάτας (ή απλά νερό), αλάτι, ραφιναρισμένο ηλιέλαιο, ένα αυγό, μπέικιν πάουντερ και ξύδι εννέα τοις εκατό.
Ενώνω τα υγρά υλικά, δηλαδή το ζωμό (ή το νερό), το λάδι, το ξύδι και το αυγό. Τα ανακατεύω με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ξεχωριστά ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν. Το ρίχνω στο μπολ και ζυμώνω. Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης.
Ζυμώνω για λίγα λεπτά μέχρι να σταματήσει να κολλάει. Αν κολλάει ακόμα, προσθέτω λίγο αλεύρι. Βάζω τη ζύμη σε μια σακούλα και τη μεταφέρω στο ψυγείο για 30 έως 60 λεπτά.

Τη ζύμη που έχει κρυώσει τη χωρίζω σε δύο μισά. Πασπαλίζω τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγω το ένα μέρος σε φύλλο, σε μέγεθος περίπου 30 επί 40 εκατοστά. Η ζύμη δεν κολλάει, αλλά είναι πολύ μαλακή, τεντώνεται εύκολα.
Κατά μήκος της μακριάς πλευράς απλώνω τη μισή γέμιση. Το υπόλοιπο μέρος της ζύμης το αλείφω με 1 κ.σ. φυτικό λάδι.


Τυλίγω σε ρολό. Το ρολό το χωρίζω στη μέση, απλώς πιέζοντας τη ζύμη, χωρίς να την κόψω. Μετά ξανά στη μέση και άλλη μια φορά στη μέση. Πρέπει να βγουν οκτώ κομμάτια.
Κάθε κομμάτι το κόβωκαι το τυλίγω σαν καραμέλα το γυρναω και το παταω με την παλάμη. Μπορεί να μην το πιέσω, αλλά τότε μέσα θα υπάρχει πολύ κενός χώρος. Στο κέντρο κάνω μια εσοχή με το δαχτυλο ή κατι άλλο στρογγυλό.
Έτσι πρέπει να σχηματίσω τα πατατοπιτάκια και από το δεύτερο μισό της ζύμης. Από όλη τη δόση της ζύμης και της γέμισης, πρέπει να βγουν 16 κομμάτια.

Τα πατατοπιτάκια που έχουν σχηματιστεί τα βάζω σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
Τον κρόκο τον ανακατεύω με ένα κ.γ. νερό (ή γάλα) και αλείφω τα πατατοπιτακια.

Μεταφέρω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα έτοιμα Πατατοπιτάκια με μπέικον τα αφήνω να κρυώσουν λίγο και μπορούμε να τα σερβίρουμε.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για Τέλεια Πατατοπιτάκια με μπέικον

  • Γιατί ζωμός πατάτας; Ο ζωμός πατάτας κάνει τη ζύμη πιο μαλακή και ενισχύει τη γεύση, καθώς δίνει μια πιο “ψωμένια” υφή.
  • Πώς διασφαλίζω το σωστό ψήσιμο; Το ψήσιμο  πρέπει να γίνεται σε ήδη ζεστό φούρνο, επειδή αυτό βοηθάει να φουσκώσουν σωστά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Αντικατάσταση: Αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω μπέικον, μπορώ να το αντικαταστήσω με μανιτάρια .
  • Η ζύμη βγαίνει λεπτή, με στρώσεις στο εσωτερικό λόγω του τρόπου που τα φορμάρουμε, χάρη σε αυτόν τον τρόπο ζυμώματος.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: