Η σπανακοτυρόπιτα και  τυρόπιτα με σπιτική ζύμη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που φτιάχνω συχνά στο σπίτι μου. Επιπλέον, η μυρωδιά που γεμίζει την κουζίνα όταν ψήνεται είναι απλά μαγική! Συγκεκριμένα, σήμερα θα σας δείξω πώς φτιάχνω δύο υπέροχες πίτες με την ίδια ζύμη – μία με τυρί και μία με σπανάκι. Επομένως, με απλά υλικά και λίγη υπομονή, θα δημιουργήσετε μια αφράτη, νόστιμη πίτα που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Πίτα με τραβηχτό φύλλο

Πίτα με τραβηχτό φύλλο

Φτιάξτε εύκολα μια αφράτη χειροποίητη πίτα με μία μόνο ζύμη, χωρισμένη σε δύο γεύσεις: αλμυρό τυρί και πλούσιο σπανάκι. Η ζύμη γίνεται μαλακή σαν αφρός και το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή, στρωματωτή πίτα, ιδανική για ορεκτικό ή κυρίως γεύμα. Μάθετε το κόλπο με το σακουλάκι

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Additional Time 10 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη:

  • 200 ml νερό
  • 200 ml γάλα
  • Ένα αυγό
  • -Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 700 γραμμάρια αλεύρι
  • Βούτυρο για το άλειμμα

Για την Πρώτη Γέμιση (Τυρόπιτα):

  • 200 γραμμάρια λευκό τυρί ή φέτα
  • Μισό αυγό

Για τη Δεύτερη Γέμιση (Σπανακόπιτα):

  • 150 γραμμάρια λευκό τυρί ή φέτα
  • 300 γραμμάρια σπανάκι
  • 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια
  • Μισό αυγό
  • Αλάτι

Για το Φινίρισμα:

  • Άσπρο και μαύρο σουσάμι

Instructions

Ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε τη ζύμη και τις δύο γεμίσεις της αφράτης χειροποίητης τραβηχτής πίτας.

Φάση 1: Ζύμη και Γεμίσεις

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, το αυγό, το αλάτι και τη ζάχαρη. τα ανακατεύω καλά.

2. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνω προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί. η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρά να κολλάει στα χέρια.

3. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, σκεπασμένη, για να αναπτυχθεί η ελαστικότητά της.

4. Ετοιμάζω τη γέμιση με το σπανάκι. Βάζω το σπανάκι (περίπου 300 γραμμάρια) σε ένα μπολ, ρίχνω μια πρέζα αλάτι και τρίβω με τα χέρια για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.

5. Στραγγίζω το σπανάκι και το ανακατεύω με τα 150 γραμμάρια τυρί φέτα ή λευκό τυρί, τα πράσινα κρεμμυδάκια και το μισό αυγό.

6. Ετοιμάζω τη γέμιση με το τυρί. Ανακατεύω τα 200 γραμμάρια τυρί φέτα ή λευκό τυρί με το υπόλοιπο μισό αυγό.

Φάση 2: Δίπλωμα και Ψήσιμο

7. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Στρώνω σ ενα ταψί μια λαδόκολα και αλειφω με βουτυρο παιρνω το πρώτο κομματι το ανοιγω με το πλάστη σε μια πιτα 12 εκ το βάζω στην λαδόκολα και την αλείφω παλι με μπολικο βουτυρο. Βαζω απο πάνω λαδοκολα και με τον ιδιο τρόπο στρωνω το ενα πανω στο άλλο και τα 4 φυλλα και βαζω στο ψυγείο για 10 λεπτά

8. Αλείφω το τραπέζι με λαδι.Παίρνω το πρώτο κομμάτι ζύμης. Το ανοίγω σε ένα λεπτό φύλλο τραβοντας σιγα σιγα το φύλλο περίπου πιανει όλο το τραπέζι.

9. Ραντίζω την επιφάνεια του φύλλου με λιωμένο βούτυρο και το χωρίζω σε τρεις λωρίδες.

10. Παίρνω την πρώτη λωρίδα και τη διπλώνω σε φάκελο.

11. Παίρνω τη δεύτερη λωρίδα παλι σε φακελο διπλωμένη, τη βουτυρώνω, και την βάζω πάνω από την πρώτη λωρίδα και ρίχνω την γέμιση κλεινω την γέμιση μεσα στο φυλλο το πλάτιαζω και το σφραγίζω εντελως απο πάνω με την τρίτη λωρίδα, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο τυλιχτό σχήμα.

12. Με τον ίδιο τρόπο, επαναλαμβάνω τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και την άλλη γέμιση (τυρί).

13. Τοποθετώ τις δύο πίτες πάνω σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα.

14. Πασπαλίζω με άσπρο και μαύρο σουσάμι.

15. Ψήνω στο προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για Στρωματωτή Πίτα

  • Το βούτυρο: Το βούτυρο για το άλειμμα πρέπει να είναι λιωμένο, αλλά όχι καυτό, για να απλώνεται εύκολα και να δημιουργήσει τις στρώσεις.
  • Το σπανάκι: Είναι πολύ σημαντικό να στύψετε καλά το σπανάκι μετά το αλάτι και το τρίψιμο, για να μην βγάλει υγρά στη γέμιση.
  • Θερμοκρασία Φούρνου: Η υψηλή θερμοκρασία (200°C) βοηθάει τη ζύμη να φουσκώσει γρήγορα και να γίνει τραγανή απ’ έξω.


    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: