Το κέικ λεμόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, γιατί συνδυάζει την αφράτη υφή με την αρωματική και δροσερή γεύση του λεμονιού. Κάθε φορά που το φτιάχνω, το σπίτι γεμίζει με ένα υπέροχο άρωμα εσπεριδοειδών που μου φέρνει χαμόγελο στα χείλη. Επιπλέον, η γλάσουρα λεμονιού προσθέτει μια γλυκιά πινελιά που ισορροπεί τέλεια με το ελαφρώς ξινό του λεμονιού, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό που όλοι λατρεύουν.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κέικ Λεμόνι με γλάσο
Φτιάξτε αυτό το αφράτο κέικ λεμόνι με την πιο απλή συνταγή, το οποίο είναι απίστευτα ζουμερό και αρωματικό χάρη στον φρέσκο χυμό και το ξύσμα! Με μια βελούδινη υφή και ένα λαχταριστό γλάσο λεμονιού, αυτό το κέικ γίνεται ο τέλειος σύντροφος για τον πρωινό καφέ ή το απογευματινό τσάι. Είναι ένα γλυκό που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι στο σπίτι!
Ingredients
Για το Κέικ:
- 3 αυγά
- 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά
- 40 γρ. χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη Γλάσουρα:
- 60 γρ. άχνη ζάχαρη
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
Instructions
Αρχικά, προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180 βαθμούς Κελσίου, ώστε να είναι έτοιμος όταν θα χρειαστεί να ψήσω το κέικ λεμόνι. Παράλληλα, στρώνω μια φόρμα κέικ με λαδόκολλα, φροντίζοντας να καλύπτει καλά τον πάτο και τα πλαϊνά για να ξεκολλάει εύκολα αργότερα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετώ το βούτυρο που έχω αφήσει να μαλακώσει στη θερμοκρασία του δωματίου μαζί με τη ζάχαρη. Χτυπώ καλά τα δύο υλικά σε μεγάλη ταχυτητα με μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη για να ενσωματωθούν πλήρως.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές και αφράτο, προσθέτω την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω απαλά. Μετά, ρίχνω τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα του λεμονιού, τα οποία δίνουν αυτή την υπέροχη αρωματική πινελιά στο κέικ μας. Ανακατεύω καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά, αλλά προσέχω να μην χτυπάω υπερβολικά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ώστε να αερίζεται και να μην έχει σβώλους. Έπειτα, προσθέτω σταδιακά το αλεύρι στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας με προσοχή με μια σπάτουλα ή κουτάλα, κάνοντας απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Αυτή η τεχνική βοηθάει να διατηρηθεί ο αέρας στο μείγμα και το κέικ να γίνει πιο αφράτο.
Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι πλήρως και το μείγμα γίνει ομοιογενές, το μεταφέρω στη φόρμα που έχω ετοιμάσει. Απλώνω καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Τοποθετώ τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο και αφήνω το κέικ λεμόνι να ψηθεί για 40-45 λεπτά.
Για να ελέγξω αν είναι έτοιμο, χρησιμοποιώ την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο της οδοντογλυφίδας. Καρφώνω μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, και αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο. Βγάζω το κέικ από τον φούρνο και το αφήνω να κρυώσει λίγο στη φόρμα για περίπου 10 λεπτά, πριν το ξεφορμάρω και το τοποθετήσω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Ενώ το κέικ κρυώνει, ετοιμάζω τη γλάσουρα λεμονιού. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύω την άχνη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας καλά με ένα σύρμα ή πιρούνι μέχρι να γίνει ένα λείο και λαμπερό μείγμα. Η γλάσουρα πρέπει να έχει υφή που τρέχει ελαφρώς, αλλά όχι πολύ ρευστή.
Όταν το κέικ είναι ελαφρώς χλιαρό (όχι τελείως κρύο), το τρυπάω απαλά με μια οδοντογλυφίδα σε όλη την επιφάνεια. Αυτό βοηθάει τη γλάσουρα να διεισδύσει λίγο μέσα στο κέικ, προσθέτοντας επιπλέον γεύση και υγρασία. Τέλος, χύνω τη γλάσουρα λεμονιού πάνω από το κέικ, απλώνοντάς την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή αφήνοντάς την να τρέξει φυσικά στα πλαϊνά.
Αφήνω το κέικ λεμόνι να σταθεροποιηθεί για λίγα λεπτά μέχρι η γλάσουρα να στεγνώσει ελαφρώς, και στη συνέχεια το κόβω σε φέτες και το σερβίρω. Είναι ιδανικό να το συνοδεύσω με έναν καφέ ή ένα τσάι για μια τέλεια απογευματινή απόλαυση!
Χρήσιμα Tips για το Κέικ Λεμόνι
Χρησιμοποιήστε φρέσκο λεμόνι: Η γεύση και το άρωμα από φρέσκο λεμόνι είναι ασύγκριτα. Αποφύγετε τον έτοιμο χυμό λεμονιού από μπουκάλι, καθώς δεν έχει την ίδια ένταση.
Μαλακό βούτυρο: Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο είναι πραγματικά μαλακό (όχι λιωμένο) πριν αρχίσετε. Αυτό διευκολύνει την ανάμειξη και δημιουργεί καλύτερη υφή.
Μην υπερχτυπάτε το μείγμα: Μόλις προσθέσετε το αλεύρι, ανακατεύετε μόνο μέχρι να ενσωματωθεί. Το υπερβολικό χτύπημα μπορεί να κάνει το κέικ σκληρό.
⏲️ Προσοχή στο ψήσιμο: Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Ελέγχετε το κέικ από το 40ό λεπτό με την οδοντογλυφίδα για να μην το υπερψήσετε.
❄️ Διατήρηση: Το κέικ λεμόνι διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: