Αυτό το κέικ το φτιάχνω συχνά γιατί είναι αφράτο, μοσχοβολάει και είναι τόσο νόστιμο που δεν μένει ψίχουλο. Και το καλύτερο; Είναι πανεύκολο! Εγώ σήμερα θα το φτιάξω με μπανάνα και κακάο, για να έχει διάφορες υφές και γεύσεις. Πάμε να το φτιάξουμε!
Υλικά:
5 μεγάλα αυγά
1 ½ ποτήρι ζάχαρη (το ποτήρι μου είναι 200 ml)
1 ποτήρι σπορέλαιο
½ ποτήρι γάλα ή γιαούρτι (εγώ έβαλα γιαούρτι, το κάνει πιο αφράτο!)
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 λιωμένες μπανάνες (αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, που λέει η συνταγή, εγώ βάζω μπανάνες για έξτρα γεύση και υγρασία!)
2-3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
Για το γλάσο:
125 γραμμάρια κουβερτούρα
5 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
5 κουταλιές της σούπας νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάω με ένα σύρμα (χειρός ή του μίξερ) μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Συνεχίζω να ρίχνω σιγά-σιγά το σπορέλαιο, το γιαούρτι (ή το γάλα), τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ανακατεύω καλά.
Λιώνω τις μπανάνες με ένα πιρούνι και τις προσθέτω κι αυτές στο μείγμα. Ανακατεύω.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σιγά-σιγά το ρίχνω στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με ένα σύρμα ή σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσέχω να μην το παραχτυπήσω.
Βουτυρώνω και αλευρώνω καλά μια φόρμα για κέικ.
Ρίχνω μια μικρή ποσότητα από το μείγμα στη φόρμα. Πάνω από αυτό, κοσκινίζω λίγο κακάο.
Ξαναρίχνω μείγμα, ξανακοσκινίζω κακάο και τέλος, ρίχνω το υπόλοιπο μείγμα. Έτσι θα δημιουργηθούν ωραίες στρώσεις κακάο μέσα στο κέικ!
Ψήνω στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 55 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον φούρνο, οπότε τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα: αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζω το γλάσο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνω την κουβερτούρα με το σπορέλαιο και το νερό σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
Μόλις βγάλω το κέικ από τον φούρνο, το αφήνω να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα.
Περιχύνω το κρύο κέικ με το ζεστό γλάσο σοκολάτας. Αν θέλω, ρίχνω και λίγες σταγόνες λευκής σοκολάτας για τσαχπινιά!
Έγινε πολύ αφράτο, φούσκωσε από υπερηφάνεια και μοσχοβολάει όλο το σπίτι!
Όλα τα υλικά (αυγά, γάλα/γιαούρτι) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσει καλύτερα το κέικ.
Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 30-40 λεπτά ψησίματος για να μην κάτσει το κέικ.
Αν δεν έχετε μπανάνες ή δεν θέλετε, μπορείτε να βάλετε ξύσμα από ένα πορτοκάλι για άρωμα.
H συνταγή είναι της κας Olga Karagianni