Αφήστε τα πλούσια αρώματα του βακαλάου, τυλιγμένα στην αγκαλιά φρεσκοκομμένων κολοκυθιών, να σας ταξιδέψουν σε μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη μεσογειακή ζεστασιά. Το πιάτο “Βακαλάος ξαλμυρισμένος με κολοκυθάκια στην γάστρα” αποτελεί μια διαχρονική συνταγή, ιδανική για οικογενειακά τραπέζια ή φιλικές συγκεντρώσεις.

Υλικά:

1 κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1/2 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Νερό (όσο χρειαστεί)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C.
Πλύνετε και στεγνώστε τα κολοκυθάκια. Κάντε δύο κάθετες τομές σε κάθε πλευρά με ένα μαχαίρι και αλατίστε τα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίστε τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Βγάλετε τα κολοκυθάκια από το τηγάνι και βάλτε τα σε μια γάστρα.

Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τον βακαλάο αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει από τα λέπια του έχουμε βάλει λίγο αλάτι και τον έχουμε κόψει σε κομμάτια!!
Τον γυρίζουμε μια φορά και τον βάζουμε στην γάστρα!!

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι να ζεσταθεί ρίχνουμε ένα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες σκόρδο μαϊντανό δύο ντομάτες ξεφλουδισμένες
και χοντροκομμένες και τσιγαρίζουμε!!
Ρίχνουμε φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη αλάτι πιπέρι λίγη ζάχαρη νερό αφήνουμε λίγο την σάλτσα να βράσει και την γυρίζουμε
στην γάστρα!! Ανακατεύουμε να πάει παντού ρίχνουμε λίγο νερό αν χρειάζεται και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς περίπου μια ώρα μέχρι να μείνει το φαγητό με την σαλτσούλα του!!
Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι της κας Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!! Αγγελικη Πλατη 

 

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάρια Τηγανιτά
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με κρέμα και φέτα