Η Βερικοκόπιτα που Λιώνει στο Στόμα είναι η τέλεια επιλογή για ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει χωρίς να σας κουράσει. Με την υγρασία που της χαρίζει η σμετάνα και το άρωμα των φρέσκων φρούτων, αυτή η βερικοκόπιτα είναι πραγματικά ένα όνειρο. Εγώ τη φτιάχνω κάθε φορά που έχω ώριμα βερίκοκα και θέλω να απολαύσω κάτι γλυκό και δροσερό. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Βερικοκόπιτα

Βερικοκόπιτα

Ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε έναν πεντανόστιμο πειρασμό που θα σας ταξιδέψει κατευθείαν στο καλοκαίρι με κάθε του μπουκιά! Σήμερα θα φτιάξουμε μία Αφράτη Βερικοκόπιτα που λιώνει στο στόμα, με ζουμερά βερίκοκα και μία ζύμη τόσο αφράτη και υγρή, που θα σας ξετρελάνει! Εγώ την λατρεύω, είναι τόσο εύκολη και με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Αφράτη Βερικοκόπιτα (για μία φόρμα 25 εκ.) θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 50 γρ. Λάδι (φυτικό) ή 50 γρ. Βούτυρο (λιωμένο)
  • 150 γρ. Ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 2 τεμ. Αυγά (μεσαία)
  • 200 γρ. Ξινή κρέμα (sour cream) ή πλήρες γιαούρτι στραγγιστό
  • 15 γρ. Μπέικιν πάουντερ (περίπου 3 κ.γ.)
  • Ξύσμα από 1 Λεμόνι (ακέρωτο)
  • 10 γρ. Ζάχαρη βανίλιας (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
  • Μια πρέζα Αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 8-10 τεμ. Βερίκοκα (ή ροδάκινα/νεκταρίνια)
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη (για πασπάλισμα)
  • Φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά, για πασπάλισμα)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή τη μοναδική Αφράτη Βερικοκόπιτα που λιώνει στο στόμα:

Προετοιμάζω τη φόρμα και τα βερίκοκα:

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνω ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα ψησίματος διαμέτρου 25 εκ. και την καλύπτω με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα). Το λάδι βοηθάει το χαρτί να μην γλιστράει όταν θα βάζω τη ζύμη.
  3. Κόβω περίπου τα μισά βερίκοκα (4-5 τεμ.) σε μικρά κομματάκια, αυτά θα μπουν μέσα στη ζύμη.
  4. Τα υπόλοιπα βερίκοκα (4-5 τεμ.) τα κόβω στη μέση ή σε λεπτές φέτες, όπως μου αρέσει, αυτά θα μπουν στην επιφάνεια του γλυκού.

Χτυπάω τα υγρά υλικά:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ για το μίξερ, σπάω τα αυγά.
  2. Τρίβω το ξύσμα λεμονιού πάνω από τα αυγά και προσθέτω την κρυσταλλική ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας και μια πρέζα αλάτι. Αν δεν έχω λεμόνι, μπορώ να προσθέσω λίγη ακόμα βανίλια.
  3. Χτυπάω το μείγμα με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ανοιχτόχρωμη και αφράτη μάζα.

Ενσωματώνω τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη:

  1. Τώρα προσθέτω σιγά-σιγά το λάδι (ή το λιωμένο βούτυρο) και συνεχίζω το ανακάτεμα.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  3. Προσθέτω το αλεύρι και το γιαούρτι εναλλάξ στη ζύμη. Ξεκινάω με περίπου το ένα τρίτο του αλευριού, ανακατεύω απαλά με μία σπάτουλα. Μετά προσθέτω τη μισή ποσότητα γιαουρτιού, μετά άλλο ένα μέρος αλευριού, το υπόλοιπο γιαούρτι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Ανακατεύω απαλά με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να είναι σαν πηχτή ξινή κρέμα.

Προσθέτω τα βερίκοκα και ψήνω:

  1. Προσθέτω στη ζύμη τα μικρά κομματάκια βερίκοκων που έκοψα νωρίτερα και ανακατεύω απαλά.
  2. Μεταφέρω όλη τη ζύμη στη φόρμα που έχω ετοιμάσει και την απλώνω ομοιόμορφα.
  3. Στην επιφάνεια της ζύμης, τοποθετώ τα μεγάλα κομμάτια ή τις φέτες βερίκοκων. Τα μεγάλα κομμάτια θα βουλιάξουν λίγο κατά το ψήσιμο και θα μείνουν πιο ζουμερά, ενώ οι λεπτές φέτες θα μείνουν στην επιφάνεια.
  4. Πασπαλίζω την επιφάνεια του γλυκού με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και, αν θέλω, με φιλέ αμυγδάλου.
  5. Ψήνω την Αφράτη Βερικοκόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί.
  6. Ελέγχω αν είναι έτοιμη βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Πρέπει να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα υγρής ζύμης.

Ψύξη και σερβίρισμα:

  1. Αφήνω την Αφράτη Βερικοκόπιτα να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα.
  2. Μόλις κρυώσει, την ξεφορμάρω προσεκτικά και τη μεταφέρω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
  3. Κόβω σε κομμάτια και απολαμβάνω το άρωμα, τη γεύση και τη ζουμερότητα αυτού του καλοκαιρινού γλυκού!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή