Το Βράσμα σύκων(Πετιμέζι) είναι ένα προϊόν που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στην αγροτική κουζίνα της Ελλάδας. Με μόνο δύο υλικά, τα ξερά σύκα και το νερό, δημιουργείται ένα παχύρρευστο και θρεπτικό σιρόπι. Εγώ το φτιάχνω κάθε χρόνο, όχι μόνο για τη μοναδική του γεύση, αλλά και για να διατηρήσω ζωντανή αυτή την παραδοσιακή συνταγή.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Βράσμα σύκων(Πετιμέζι)
Tο Βράσμα σύκων, που στην ουσία είναι ένα υπέροχο πετιμέζι. Αυτό το γλυκό σιρόπι, με βαθύ καστανό χρώμα και πλούσια γεύση, είναι μία συνταγή που οι Μεσοτοπίτισσες έφτιαχναν για να αξιοποιήσουν τα σύκα δεύτερης ποιότητας. Είναι ένας θησαυρός της ελληνικής κουζίνας, που εγώ λατρεύω να χρησιμοποιώ σε διάφορες παρασκευές.
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτό το αυθεντικό βράσμα σύκων, θα χρειαστούμε:
- Αποξηραμένα σύκα (αρκετά για να γεμίσουν μια κατσαρόλα ως τη μέση)
- Νερό (αρκετό για να καλύψει τα σύκα)
- Προαιρετικά αρωματικά: Βασιλικό, δάφνη, αμπαρόριζα
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε πώς θα φτιάξουμε αυτό το παραδοσιακό Βράσμα σύκων.
Πλένω καλά τα αποξηραμένα σύκα. Τα βάζω σε μία μεγάλη κατσαρόλα, έτσι ώστε να τη γεμίζουν ως τη μέση, και προσθέτω νερό σχεδόν μέχρι το χείλος. Φέρνω το νερό σε βρασμό, και μετά από μία βράση κλείνω τη φωτιά. Αφήνω τα σύκα στο ίδιο νερό να φουσκώσουν και να μουλιάσουν όλο το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα, παίρνω όσο περισσότερο μπορώ από το ζουμί τους και το μεταφέρω σε άλλο σκεύος. Αναπληρώνω το νερό στην κατσαρόλα με τα σύκα και ξαναφέρνω σε βρασμό. Αν έχω χρόνο, τα αφήνω και πάλι να μουλιάσουν για κάποιες ώρες. Στη συνέχεια, σουρώνω τα σύκα και ρίχνω όλο το ζουμί στο σκεύος με το υπόλοιπο. Τα σύκα σε αυτό το στάδιο δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν, οπότε μπορώ να τα πετάξω.
Περνάω το ζουμί από ένα καθαρό τουλπάνι μία-δύο φορές για να το καθαρίσω. Το βάζω να βράσει προσθέτοντας τα αρωματικά, αν τα χρησιμοποιώ. Βράζω μέχρι το υγρό να μειωθεί κατά περίπου δύο δάχτυλα. Τότε θα έχει αποκτήσει πολύ σκούρο καστανό χρώμα και θα έχει δέσει καλά, σαν πηχτό σιρόπι, πιο δεμένο από τα γλυκά του κουταλιού. Αυτό είναι το βράσμα.
Η Συνταγή είναι απο την σελίδα Η Λεσβος μας (κειμ.Α.Κοντου)
Notes
Εδώ είναι μερικά Tips για το Βράσμα σύκων σας :
1) Πώς χρησιμοποιούμε το βράσμα:
Καταρχάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ύλη σε κάθε λογής γλυκά, παγωτά και κρέμες, ακόμα και στο γιαούρτι.Εμπλουτίζει, όπως λέμε και στην εισαγωγή, κάθε είδους σιρόπι προσθέτοντας γεύση διότι περιέχει ουμάμι.
Αντικαθιστά τη ζάχαρη στη μαγειρική. Για παράδειγμα, στη σάλτσα ντομάτας προσθέτουμε λίγη ζάχαρη για να διορθώσουμε την οξύτητα. Κάλλιστα μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλίτσα βράσμα.
Μπορούμε να φτιάξουμε με το βράσμα μουστοκούλουρα και μουσταλευριά, όπως με το μούστο από σταφύλια. Απλώς προσθέτουμε το ανάλογο νερό.
Το βράσμα μπορεί να εμπλουτίσει τη βινεγκρέτ της σαλάτας μας με μοναδικό αποτέλεσμα. Ανακατεύουμε σε ένα βαζάκι 1 κουταλιά μουστάρδα, 1-2 κουταλιές βράσμα, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά ξύδι, αλάτι και πιπέρι, κλείνουμε και χτυπάμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά τα γούστα μας και περιχύνουμε την πράσινη σαλάτα μας. Φτιάξτε το και θα ανακαλύψετε νέους γευστικούς ορίζοντες!
2) Το παραδοσιακό βράσμα έχει σκούρο καστανό χρώμα.
Εάν θέλουμε να το "ανοίξουμε", μπορούμε να προσθέσουμε ζάχαρη κατά το βράσιμο. Αναλογίες δεν μπορούν να δοθούν, εξαρτάται από την ποσότητα των σύκων. Όσο περισσότερη όμως ζάχαρη προστεθεί, τόσο θα "ανοίξει" το χρώμα.











