Η κλασική Πουτίγκα Τσουρεκιού (Bread Pudding) συναντά τη γεύση του αγαπημένου μας γαλακτομπούρεκου σε μια μοναδική συνταγή! Αν σας περίσσεψε τσουρέκι ή απλό ψωμί, αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία να φτιάξετε ένα αφράτο, ζουμερό και μυρωδάτο γλυκό φούρνου. Η βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού, αρωματισμένη με βανίλια και λεμόνι, σιροπιάζεται τέλεια, δημιουργώντας μια Πουτίγκα Τσουρεκιού που λιώνει στο στόμα. Απολαύστε την!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Τι χρειαζόμαστε:
Για το Σιρόπι
Τα συστατικά για το τέλειο σιρόπιασμα:
- Νερό – 1.5 φλ.
- Ζάχαρη – 1.5 φλ.
- Κανέλα – 1 ξυλάκι
- Χυμός λεμονιού – 1/2 λεμόνι
Για την Κρέμα και τη Βάση
Τα βασικά υλικά της Πουτίγκας:
- Αυγά – 4 τεμ.
- Ζάχαρη – 1/2 φλ.
- Εκχύλισμα βανίλιας – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Χυμός λεμονιού – 1/2 λεμόνι
- Λεπτό σιμιγδάλι – 1.5 φλ.
- Σταφίδες – 1/2 φλ.
- Γάλα – 6 φλ.
- Ψιλές φέτες αμύγδαλα – 1/3 φλ. (για το πασπάλισμα)
- Τσουρέκι ή ψωμί – Ποσότητα για να καλύψει το ταψί (περίπου 6-8 φέτες)
Εκτέλεση
Η αναλυτική μέθοδος παρασκευής:
Βήμα 1: Προετοιμασία Σιροπιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τον χυμό λεμονιού. Αφήστε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, σιγοβράστε για 5 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς , καθώς θα το ρίξουμε κρύο πάνω στο ζεστό γλυκό.
Βήμα 2: Προετοιμασία Βάσης. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C (συνιστώμενη ρύθμιση: αέρας). Κόψτε το τσουρέκι ή το ψωμί σε κομμάτια μεγέθους περίπου 2.5 εκ. και τοποθετήστε τα ομοιόμορφα σε ένα ταψί (περίπου 25×35 εκ. ή ανάλογο). Πασπαλίστε με τις σταφίδες και ανακατέψτε ελαφρά για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Βήμα 3: Ανάμειξη Κρέμας. Στο μπολ ενός μίξερ (ή χρησιμοποιώντας ένα σύρμα), προσθέστε πρώτα τα αυγά και τη ζάχαρη . Ανακατέψτε καλά για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και τον χυμό λεμονιού και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Βήμα 4: Ολοκλήρωση Υγρών Υλικών. Προσθέστε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε για περίπου 3 λεπτά . Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε για άλλα 5-6 λεπτά . Αυτό το αρχικό ανακάτεμα βοηθά στη διάλυση του σιμιγδαλιού.
Βήμα 5: Πήξιμο Κρέμας. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα κρέμας από το μπολ του μίξερ σε μια άλλη κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε αργά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για 10-15 λεπτά , μέχρι η κρέμα να πήξει. Η συνοχή πρέπει να είναι παχιά, σαν αυτή μιας σάλτσας.
Βήμα 6: Συναρμολόγηση. Μόλις η κρέμα πήξει, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα πάνω από τα κομμάτια του τσουρεκιού που βρίσκονται στο ταψί. Ισιώνουμε το μείγμα με μια σπάτουλα για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο ψήσιμο και να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του ψωμιού. Πασπαλίζουμε με τις ψιλές φέτες αμύγδαλου από πάνω.
Βήμα 7: Ψήσιμο και Σιρόπιασμα. Ψήνουμε στους 160°C (στον προθερμασμένο φούρνο) για περίπου 45 λεπτά . Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ροδίσει καλά η επιφάνεια. Μόλις βγει από τον φούρνο, όσο είναι ακόμα καυτό , κόψτε μικρές σχισμές με ένα μαχαίρι σε όλη την κορυφή της Πουτίγκα Τσουρεκιού και ρίξτε το κρύο σιρόπι ομοιόμορφα σε όλο το γλυκό.
Αναλυτικοί Χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Active Preparation Time: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά (στους 160°C)
Συνολικός Χρόνος: 70 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μυστικά για την τέλεια Πουτίγκα Τσουρεκιού
Το τσουρέκι: Η Πουτίγκα Τσουρεκιού γίνεται καλύτερη με μπαγιάτικο τσουρέκι ή ψωμί. Το μπαγιάτικο ψωμί απορροφά καλύτερα την κρέμα χωρίς να λασπώσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, αλλά να το αφήσετε να στεγνώσει λίγο στον αέρα πριν το χρησιμοποιήσετε.
Προσθήκη Βουτύρου: Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να λιώσετε 2-3 κσ βούτυρο και να το περιχύσετε πάνω από τα κομμάτια του τσουρεκιού πριν ρίξετε την κρέμα. Αυτό θα βοηθήσει και στο καλύτερο ρόδισμα.
Ομοιογένεια Κρέμας: Είναι κρίσιμο να ζεσταθεί η κρέμα αργά και να ανακατεύεται συνεχώς στο κατσαρολάκι, ώστε να μην κολλήσει στον πάτο και να πήξει ομοιόμορφα το σιμιγδάλι. Μην αφήσετε την κρέμα να βράσει δυνατά.
Σιρόπιασμα: Ο κανόνας του σιροπιάσματος είναι ζεστό γλυκό – κρύο σιρόπι . Οι σχισμές που κάνετε βοηθούν το σιρόπι να διεισδύσει μέχρι τη βάση του γλυκού. Δείτε περισσότερα μυστικά για το σωστό σιρόπιασμα γλυκών.
Σχετικές Συνταγές
Κλασικό Γαλακτομπούρεκο με Φύλλο Κρούστας
Αφράτη Κρέμα Σιμιγδαλιού με Φρούτα









