Αυτή η συνταγή για γαλατερά αρτουλάκια συνδυάζει την πλούσια γεύση του γάλακτος και του γιαουρτιού με την αφράτη υφή του ψωμιού, δημιουργώντας ένα γλυκό και απολαυστικό αποτέλεσμα.

Υλικά:

Για το πρώτο ζύμωμα:

400 γραμμάρια προζύμι φυσικό
300 γραμμάρια γάλα χλιαρό κατσικίσιο
300 γραμμάρια αλεύρι δυνατό

Για το δεύτερο ζύμωμα:

300 γραμμάρια γάλα χλιαρό κατσικίσιο
200 γραμμάρια λάδι
200 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό για τσουρέκια

Για το τρίτο ζύμωμα:

250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
150 γραμμάρια γάλα χλιαρό
4 αυγά
300 γραμμάρια ζάχαρη
1.600 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
250 γραμμάρια βούτυρο της αρεσκείας μας σε θερμοκρασία δωματίου

Για τα αρώματα:

Βανίλια
Μαστίχα
Ξύσμα πορτοκαλιού
Για το φινίρισμα:

Αρεομένο αυγό

Εκτέλεση:

Πρώτο ζύμωμα:

Διαλύστε το προζύμι στο χλιαρό γάλα.
Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό και υγρό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Δεύτερο ζύμωμα:

Προσθέστε στη φουσκωμένη ζύμη το χλιαρό γάλα, το λάδι, τη ζάχαρη και τα αυγά.
Ζυμώστε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι για τσουρέκια, ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό και υγρό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Τρίτο ζύμωμα:

Προσθέστε στη φουσκωμένη ζύμη το γιαούρτι, το χλιαρό γάλα, τα αυγά και τη ζάχαρη.
Ζυμώστε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ζυμώστε καλα  μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Προσθέστε τα αρώματα (βανίλια, μαστίχα, ξύσμα πορτοκαλιού) και ζυμώστε καλα για λίγο ακόμα.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό και υγρό μέρος για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Διαμόρφωση και ψήσιμο:

Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη και πλάστε τα σε στρογγυλά αρτουλάκια.
Τοποθετήστε τα αρτουλάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας να φουσκώσουν.

γαλατερά αρτουλάκια
γαλατερά αρτουλάκια

Αλείφουμε με αρεωμένο αυγό ψήσιμο στους 180 αέρα για 20 περίπου λεπτά, 40 κομμάτια

Η Συνταγή της κας Ευαγγελια Παπαντωνακη

Προηγούμενο άρθροΣαλάτα με κοτόπουλο και φασόλια
Επόμενο άρθροΚαλιτσούνια Προζυμένια Ανεβατά: Μια Κρητική Απόλαυση