Η αγαπημένη γαλατόπιτα, φτιαγμένη με κατσικίσιο γάλα. Η πλούσια γεύση του κατσικίσιου γάλακας δίνει στη γαλατόπιτα μια μοναδική υφή και γεύση

Υλικά:

1 κιλο γάλα κατσικίσιο
1 κούπα (200 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε ζαχαροκάλαμου)
1 βανιλία
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
5 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν
1/2 ποτήρι κρασιου (100 γρ.) λάδι
1/2 ποτήρι κρασιου (100 γρ.) βούτυρο γάλακτος
Κανέλα Κεϋλάνης για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το γάλα και τη ζάχαρη. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέστε το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
Συνεχίστε να ανακατεύετε την κρεμα την δένω λίγο δεν την αφήνω να πηξει και να κάνει φουσκάλες την έχω αραιή

Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς (περίπου 10 λεπτά).
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρώς τα αυγά.
Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά σιγά σιγά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Αφου την εχετε κατεβασει από την φωτια προσθέστε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατέψτε γρηγορα καλά.
Λαδώστε ένα ταψί 30 Ν. και ρίξτε το μισό μείγμα κρέμας.

Πασπαλίστε με κανέλα Κεϋλάνης.
Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας και πασπαλίστε ξανά με κανέλα.

γαλατόπιτα
γαλατόπιτα

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 185°C και ψήστε για άλλα 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γαλατόπιτας.
Αφήστε τη γαλατόπιτα να κρυώσει καλά πριν την κόψετε και την σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι της Kaiti Vasilopoulou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Η γαλατόπιτα, ένα γλυκό απλό, ζεστό και αγκαλιάς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μας αναμνήσεων. Συνδεδεμένη με τις Κυριακές στο σπίτι, τις γιορτές και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, η γαλατόπιτα φέρνει στο νου εικόνες ζεστασιάς και νοσταλγίας.

Η γαλατόπιτα, όμως, δεν είναι μόνο ένα γευστικό γλυκό. Είναι ένα σύμβολο αγάπης, φροντίδας και οικογενειακής θαλπωρής. Η παρασκευή της, συχνά από τα χέρια της γιαγιάς ή της μαμάς, γινόταν με μεράκι και αγάπη, προσφέροντας μια γλυκιά νότα στις οικογενειακές στιγμές.

Υλικά

1,5 λίτρο γάλα
4 αυγά
200 γραμμάρια βούτυρο Kερκύρας
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1,5 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα και χυμό από ένα μικρό λεμόνι
ξύσμα και χυμό από ένα μικρό πορτοκάλι
δύο βανίλιες

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι,τις βανίλιες, τα ξύσματα, τους χυμούς και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε τ’αυγά σ ένα μπολ ν΄ αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
Όταν «κάθεται» στην ράχη της ξύλινης κουτάλας η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύοντας να λιώσει.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Αν χρησιμοποιήσετε ταψί θα πρέπει να το βουτυρώσετε.
‘Οταν την βγάλουμε απ τον φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Η γαλατόπιτα, λοιπόν, δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, της παράδοσής μας και της οικογενειακής μας κληρονομιάς. Είναι ένα γλυκό που μας συντροφεύει από τα παιδικά μας χρόνια και θα συνεχίσει να μας γλυκαίνει για πολλά χρόνια ακόμα.

Καλή σας επιτυχία!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Η φόρμα σιλικόνης που χρησιμοποιήθηκε είναι της εταιρείας Τupperware

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σμυρνέϊκη Γαλατόπιτα χωρίς Φύλλο

Σμυρνέϊκη Γαλατόπιτα χωρίς Φύλλο

Η Σμυρνέϊκη γαλατόπιτα είναι μια νόστιμη ελληνική γλυκιά συνταγή που μπορεί να παρασκευαστεί χωρίς τη χρήση φύλλου.

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

1400 γρ Γάλα Πλήρες Πρόβειο ή Αγελαδινό
1 ξύλο κανέλας
320 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
170 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
65 γρ Βούτυρο Αγελαδινό
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
5 Αυγά μεσαία χτυπημένα

Κανελοζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας μέσα στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά δηλαδή το γάλα το σιμιγδάλι τη ζάχαρη το βούτυρο το ξύλο κανέλας τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα
Σπάμε λιγάκι τα αυγά με ένα πηρούνι ώστε να είναι έτοιμα να τα ρίξουμε στην κρέμα
Οταν είναι έτοιμη πλέον η κρέμα μας κλείνουμε το μάτι συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα χτυπημένα αυγά

Οταν έχουν ενσωματωθεί τα αυγά στην κρέμα αφαιρούμε προσεκτικά το ξύλο κανέλας και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο
ταψί με διάμετρο 27 εκατοστών
Απλώνουμε ομοιόμορφα προσθέτουμε προαιρετικά κανέλλο ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου
μία ώρα και είναι ετοιμη

Προηγούμενο άρθροΤεμπελοτυρόπιτα, τυρόψωμο, τυρόπιτα χωρίς φύλλο
Επόμενο άρθροΓλυκό νεράτζι